In Ammerzoden vond een geslaagde derde wedstrijd plaats van de eerste cyclus van drie wedstrijden van de KNHS Para Dressuur Trophy ondersteund door Rabobank . De hoogste percentages in Ammerzoden werden bereikt in de gecombineerde grade I/II. Rabotalent van het jaar Rixt van der Horst won met Gribaldi-dochter Caraat met 73,64% de individuele proef en Nicole den Dulk met Wallace N.O.P de landenproef met maar liefst 76,4%.

Jurylid Dirk de Haas werd positief verrast. Hij zegt: “Gisteren genoot ik van topsport op het ICNN Drachten, toen ik vandaag hier kwam, wist ik opnieuw niet wat ik zag. Waar waren wij terecht gekomen? Opnieuw bij topsport! Wat een paarden, wat een goede rijderij en wat een potentie in de Nederlandse para-top.” Dirk de Haas gaf Rixt van der Horst een 9 voor haar rijden: “Zij weet ook dit nieuwe paard opnieuw volledig tot haar recht te laten komen, met van achter naar voren rijden en een prachtig silhouet. Rixt van der Horst weet haar hulpen heel knap te doseren.” Het was overigens niet de enige 9 die De Haas kwijt kon: Estée Gerritsen en Exquis Onassis kregen die voor de stap.

Grade III

In Grade III koos Lotte Krijnsen deze keer voor haar merrie Zarienta. Ze won twee keer, waarbij de winst met 72,2% in de individuele proef een persoonlijk record was. “Mijn trainer Seth Boschman en ik hebben ervoor gekozen om ons voor de kwalificatie voor Amsterdam te focussen op Zarienta. Het is wel erg fijn als het dan zo goed lukt!”, zegt Lotte Krijnsen, “voor de galoptour kreeg ik zelfs achten.”

Grade IV

In grade IV was Frank Hosmar opnieuw heer en meester met een constant gereden proef met Alphaville N.O.P. in een mooi silhouet. In grade IV maakte Cleo van Gorkum een fraaie come-back. Na haar propedeuse rechten afgelopen jaar te hebben behaald, verraste ze de juryleden ook met ondermeer een hele fijne draftour van haar Opium-zoon Ultra Light, goed voor de winnende teamtest (69,76%).

Alle drie de winnaars van de individuele proef voldeden opnieuw aan de nieuwe kadereisen van 71,50% voor het Paralympisch kader die bondscoach Joyce Heuitink in december bekend maakte.
De deelnemers voor Jumping Amsterdam op 29 januari 2016 zullen na verificatie van de uitslagen en punten later in de week door de KNHS bekend gemaakt worden.
Maar een week voor Amsterdam wacht een twaalftal Nederlanders eerst een bijzondere nieuwe internationale para-dressuurwedstrijd in Genemuiden. Het is de laatste kwalificatiewedstrijd in Europa voor een tickets via de wereldranglijst voor de Paralympische Spelen in Rio. Nederland plaatste zich als bekend als team al tijdens de WEG 2014.

Uitslagen selectiewestrijd KNHS Para Dressuur Trophy

Grade Ib/II
Individuele proef: 3. Rixt van der Horst, Caraat, 73,64%; 2. Nicole den Dulk, Fifty Fifty, 73,02%; 3. Nicole den Dulk, Wallace N.O.P. 71,98%; 4. Estée Gerritsen. Exquis Onassis 71,12%; 5. Gert Bolmer, Aerro H 69,13%;
Teamproef 1. Nicole den Dulk, Wallace N.O.P.; 76,4%; 2. Rixt van der Horst, Caraat, 73,75%; 3. Nicole den Dulk, Fifty Fifty, 73,4%; 4. Estée Gerritsen. Exquis Onassis 72,9%; 5. Gert Bolmer, Aerro H, 72,74%.

Grade III
Individuele proef 1. Lotte Krijnsen, Zarienta 72,2%; 2. Joyce Campagne, Count, 71,28%; 3. Glasten Krapels, Wisconti 68,84%; 4. Sanne Voets, Demantur, 68,78%;
Teamtest 1. Lotte Krijnsen, Zarienta, 71,25%; 2. Glasten Krapels, Wisconti, 70,79%; 3. Sanne Voets, Demantur, 68,49%; 4. Joyce Campagne, Count, 67.04%.

Grade IV
Individuele proef 1. Frank Hosmar, Alphaville N.O.P. 71,85%.; 2. Cleo van Gorkum, Ultra-Light, 67,56%; 3. Frank Hosmar, Saron, 62,68%;
Teamproef: 1. Cleo van Gorkum, Ultra-Light, 69,76%; 2. Frank Hosmar, Saron, 62,26%; 3. Marin Haentjens-Kirkels, Dorus-tetti, 60,89%.

Bron: KNHS