‘A Christmas present’, noemde de presentator in Olympia de dressuur van vanavond. En wat een zinderende dressuurfinale was het! De vraag was niet óf Charlotte Dujardin en Valegro de kür zouden winnen, maar wat hun score zou zijn. Na de geweldige ritten van eerst Hans Peter Minderhoud met Glock’s Romanov (v. Rohdiamant), die zijn teleurstellende resultaat in de Grand Prix van gisteren goed maakte met een score van 77.675%, Daniëlle Heijkoop met Kingsley Siro (v. Gribaldi), die Londen als een droom moet hebben beleefd met twee dikke nieuwe persoonlijke records en 80.625% in de kür, en Edward Gal, die reed voor wat hij waard was met Glock’s Undercover en 87.425% kreeg, ook voor hem en de Ferro-zoon de hoogste score die hij tot nu toe op het scorebord zag verschijnen, kwam het antwoord van de Olympisch kampioene.

Tienen voor Harmonie
Tegen een Charlotte Dujardin en Valegro (v. Negro) die geen fouten maken, is geen kruid gewassen. Deze combinatie is zo sterk en toch zo elegant. De instelling en ‘wedstrijdintelligentie’ van de ruin lijkt ongeëvenaard te zijn. Geen fout te bekennen in de olympische kür, óók geen hapering in de laatste pirouette, die ze op het EK wel had. De laatste lijn naar de jury is fantastisch… grote lach bij Charlotte en een omhelzing voor Valegro. Het publiek klimt op de banken… het nieuwe wereldrecord staat: 93.975%, met tienen van alle juryleden voor Harmonie tussen paard en ruiter en Interpretatie van de muziek. ‘Ik kan niet geloven dat ik het gedaan heb. Het is de slagroom op de taart van een geweldig jaar. Wat een ongelooflijk paard’, kan de amazone uitbrengen als haar commentaar gevraagd wordt.

Minderhoud neemt revanche
Niet alleen Dujardin was blij met haar rit. Ook Hans Peter Minderhoud kon tevreden zijn. Hij was vastbesloten om het tegenvallende resultaat van gisteren (dertiende met 69.213%) te verbeteren. Dat lukte met glans. Glock’s Romanov kwam nog steeds af en toe achter de loodlijn, maar hij is imponerend in de uitgestrekte gangen; geen enkel paard gooit zijn lange benen zo ver naar voren als de dertienjarige Rohdiamant-zoon. De hengst lette veel beter op zijn ruiter dan gisteren, al dreigde hij in de stap de concentratie kwijt te raken. De combinatie was drie klassen beter dan gisteren, ook de piaffes, waarin de hengst wel eens wat activiteit mist, waren prima. In de indrukwekkende laatste uitgestrekte draf – recht op de jury af – zag je dat ‘Happie’ wist dat zijn missie geslaagd was. Een super gereden proef leverde een waardering op van 77.675%, goed voor een uiteindelijke vijfde plaats.

Droomwedstrijd voor Heijkoop
Eigenlijk was de hele proef van Daniëlle Heijkoop één hoogtepunt, waarin Siro werkelijk geen hoef verkeerd zette en super geconcentreerd was op zijn amazone. Maar als we er dan toch één moeten uitlichten: de vlekkeloze overgangen passage-piaffe – op het ritme van ’1999′ van Prince – en er weer uit. Eén jurylid toverde er zelfs een tien voor uit de hoed. Voor de piaffe zelf kreeg Siro negens en nergens werd lager dan een zeven gescoord. Zo kom je uit op een tachtig procent-resultaat: 80.625% en een podiumplek.

Tien keer een tien
De proef van Edward Gal en Glock’s Undercover blonk uit door controle. Elke pas was van de ruiter. De überalerte ruin vertrouwt hem en loopt met een geweldige uitstraling, met name in de piaffe, die klokzuiver is. Het ruitergevoel van Gal weet de energie van de Ferro-zoon in goede banen te leiden. Het halthouden en de stap is waar Dujardin en Valegro het verschil maken. Daar waar Valegro ook in de relax-stand kan komen, is Undercover nog te energiek. De score mag er hoe dan ook zijn: 87.425%.Valegro is, nu hij ook het laatste record van Totilas de geschiedenisboeken in heeft gereden, definitief zijn stamboekgenoot voorbij.

Klik hier voor de uitslag van de kür in Olympia.
Klik hier voor de protocollen van alle proeven.

Op vrijdag 24 en zaterdag 25 januari vindt tijdens Jumping Amsterdam de eerstvolgende wereldbeker kwalificatie plaats.  Bestel hier uw kaarten.  

Bron: Hoefslag

De Hoefslag, hét paardentijdschrift van Nederland, is ook in 2014 mediapartner van Jumping Amsterdam.