Het seizoen van de competitie van de KNHS Para Dressuur Trophy – ondersteund door Rabo Foundation – werd op 12 december in Zuidwolde vervolgd. Op de manege van de Milleniumruiters begon de para-dressuur in KNHS-verband vijf jaar geleden toen de parasport integreerde met de KNHS. Nu debuteerden er enkele nieuwe combinaties, die gelijk succesvol waren.

De 18-jarige Estée Gerritsen werd gescout op de Rabotalentendag. Zij volgt nu de Rabo nationale Beloftentrainingen en is pas enkele weken een combinatie met Juventus-zoon Exquis Onassis. Jurylid Harro Goudsmit had niets dan lof. “Voor de excellente stap in combinatie met de stille aanleuning van Exquis Onassis konden collega-jurylid Thea Vermunt en ik achten kwijt. Ik werd trouwens helemaal erg blij van de goede paarden die we zagen. Het was echt genieten in grade I, II en III.”
Estée Gerritsen en Exquis Onassis wonnen de individuele proef van de gecombineerde grade I/II (72,84%). Demi Vermeulen liet een actieve en constante verrichting zien en werd tweede met Vaness. Rabotalent van het jaar Rixt van der Horst debuteerde nu met Gribaldi-dochter Caraat, een halfzus dus van haar gouden WK- en EK-paard Uniek. Zij won de landenproef in grade I/II (71,25%).

De wedstrijd in Zuidwolde begon net als de vorige keer met grade IV. Frank Hosmar was heer en meester met zijn met power gereden talent Alphaville N.O.P.. maar debuteerde ook met een tweede paard, de Gelderse hengst Saron (v.Creool) van Ido Jacobs. “We zijn pas zes weken een combinatie en er zijn nog genoeg wiebels, maar dat komt zeker goed met Saron”, zei Hosmar. Ook Sabine Peters reed een nieuw paard, Bijou (v.Gribaldi). Ze vormen een prachtige combinatie met veel uitstraling en moeten ook wat aan routine winnen voor hogere scores.
Marin Haentjes reed met Whispering Shadow precies en constant in een mooie aanleuning en won de teamproef (68,63%).

In Grade III was Lotte Krijnsen goed op dreef. Met Rosenstolz had zij een gemakkelijk en lichtvoetig beeld. Met flair reed ze naar twee overwinningen en twee tweede plaatsen met Zarienta. Glasten Krapels reed met zijn expressief bewegende Wisconti met veel controle naar ruim 70% in de eerste proef.

Alle drie de winnaars van de individuele proef voldeden aan de nieuwe kadereisen van 71,50% voor het Paralympisch kader die bondscoach Joyce Heuitink deze week bekend maakte.
De derde wedstrijd van deze cyclus van de KNHS Para Dressuur Trophy vindt plaats op 9 januari 2016 in Ammerzoden, waarna de deelnemers voor Jumping Amsterdam op 29 januari 2016 bekend zullen zijn.
Uitslagen KNHS Para Dressuur Trophy, Zuidwolde
Grade IV
Individuele proef 1. Frank Hosmar, Alphaville N.O.P. 73,39%.; 2. Marin Haantjes-Kirkels, Whispering Shadow K. 68,63%; 3. Marin Haantjes-Kirkels, Dorus-Tetti, 68,15%;
Teamproef 1. Marin Haantjes-Kirkels, Whispering Shadow K, 68,63%; 2. Hege Storseth, Hoennerups Force, 66,07%; 3. Frank Hosmar, Saron, 65,60%.

Grade III
Individuele proef 1. Lotte Krijnsen, Rosenstolz, 7177; 2. Lotte Krijnsen, Zarienta, 71,22%. 3. Glasten Krapels, Wisconti 70,06%;
Teamtest 1. Lotte Krijnsen, Rosenstolz, 70,99%; 2. Lotte Krijnsen, Zarienta, 67,76%%. 3. Joyce Campagne , Scout, 67,50%.

Grade II/Ib
Individuele proef: 1. Estée Gerritsen. Exquis Onassis 72,84% 2. Demi Vermeulen, Vaness 71,14%; 3. Rixt van der Horst, Caraat, 71,07%.
Teamproef 1. Rixt van der Horst, Caraat, 71,25%; 2. Estée Gerritsen. Exquis Onassis 69,40% 3. Demi Vermeulen, Vaness 69.03%

Bron: KNHS