Op zondag 1 mei ging het nieuwe seizoen van de Subli Competitie voor Jonge Dressuurpaarden van start bij Stichting Manege De Cavaliers-Helden in Panningen. Tijdens deze eerste competitiewedstrijd, die werd georganiseerd voor RV Klavertje Vier, was het Femke de Laat die bij de vier- én vijfjarigen duidelijk haar visitekaartje achter liet en beide rubrieken op haar naam schreef.

De goed georganiseerde wedstrijd in Panningen werd in beide rubrieken gejureerd door juryleden Karin Retera en Cindy Heijligers. Jurylid Karin Retera vertelt in een reactie na afloop: “We hebben een klein, maar zeer kwaliteitsvol deelnemersveld in de ring gezien. Zowel bij de vierjarigen als bij de vijfjarigen was er geen enkele deelnemer die onder de 70% scoorde en dat zegt ook iets over de kwaliteit van de paarden in de breedte. We hebben vooral goed ontwikkelde en correcte bewegende paarden gezien die netjes in balans op eigen benen lopen. Met name de kwaliteit van de paarden viel ons positief op, maar ook over de manier van voorstellen waren we erg te spreken. Het feit dat de paarden zo netjes worden voorgesteld, op een wijze die past bij de leeftijd van het paard, vinden wij een goede ontwikkeling.”

Drie toppaarden
Zowel bij de rubriek voor de vierjarige als bij de vijfjarige jonge dressuurpaarden werd Femke de Laat door de jury bovenaan geplaatst. Bij de vierjarigen won Femke met Misson (v.Eyecatcher) en bij de vijfjarigen werd ze eerste met Nox (v.Furst Romancier). Haar andere troef bij de vijfjarigen, de zwarte hengst Nashville (v.Secret), eindigde vlak daarachter als tweede. Femke kijkt dan ook terug op een zeer geslaagd weekend. Ze vertelt: “Ik was echt super blij met de prestaties van alle drie de paarden. Het kon eigenlijk niet beter gaan. Ik voel me gezegend dat ik drie van die toppaarden mag rijden. Het was de eerste buitenwedstrijd van het seizoen en ze deden het allemaal geweldig. Ik vind de wedstrijden van de Subli Competitie altijd erg fijn om te rijden want het is een goede ervaring voor de jonge paarden en je kunt ze in alle rust laten wennen aan de wedstrijdsfeer.”

Talentvol op eigen manier
Femke vervolgt: “De vijfjarige Mission rijd ik al sinds zijn derde jaar en is echt mijn droompaard. We hebben vorig jaar ook een zeer succesvol seizoen gehad in de Subli Competitie bij de vierjarigen en mogen dit jaar deelnemen aan de selectie voor het WK Jonge Dressuurpaarden. Naast het feit dat hij ontzettend knap is, is hij ook heel goed in alle oefeningen. Hij pakt alles altijd heel snel op.
Bij de vierjarigen had ik Nox en Nashville mee, ze zijn beide zeer talentvol op hun eigen manier. Ik was ook erg tevreden over hun prestaties deze wedstrijd. Het was in totaal een pittig dagje met drie paarden, maar wel erg geslaagd. Nu op naar de volgende Subli wedstrijd in Aerdenhout.”

Uitslag Subli Competitie Jonge Dressuurpaarden 1 mei Panningen

Vierjarigen
1. Femke de Laat – Nox (v.Furst Romancier), 82,40
2. Femke de Laat – Nashville (v.Secret), 80,20
3. Theo Hanzon – Nabuco Van Het Goorhof, 79,40

Vijfjarigen
1. Femke de Laat – Mission (v. Eye Catcher), 77,40
2. Kris de Vries – Freekick (v. Franziskus), 73,60

De volgende wedstrijd van de Subli Competitie voor Jonge Dressuurpaarden wordt verreden op 22 mei in Aerdenhout. Kijk voor de volledige kalender op www.subli.nl/competitie-jonge-dressuurpaarden.