Olympisch en Europees kampioen Charlotte Dujardin en haar legendarische paard Valegro komen op 24 en 25 januari aan start in de FEI Reem Acra World Cup™ Dressage Qualifier in Amsterdam. Medio december schreef de Britse dressuurcombinatie het nieuwe wereldrecord in de kür op muziek op naam tijdens de wereldbekerwedstrijd in Londen. De eerstvolgende en vijfde kwalificatie tijdens Jumping Amsterdam kent een fantastisch deelnemersveld. Edward Gal neemt zijn toppaard Undercover mee naar de Amsterdam RAI en Hans Peter Minderhoud komt met zijn imposante hengst Romanov in de baan.

Van de actuele top tien in de wereldbekercyclus komen zes deelnemers aan start in het CDI-W Amsterdam. Naast de Nederlandse ruiters Hans Peter Minderhoud en Edward Gal zijn dat: Marcela Krinke Susmelj (Smeyers Molberg ) uit Zwitserland en de Duitse amazones Isabell Werth (Don Johnson FRH), Jessica von Bredow-Werndl (Unee BB) en Fabiënne Lütkemeier (D’Agostino FRH). Het topveld wordt aangevuld met de Olympische amazones Anna Kasprzak (Donnperignon) uit Denemarken en Morgan Barbançon Mestre (Painted Black). Bondscoach Wim Ernes selecteerde bovendien de Nederlandse dressuurruiters Katja Gevers (Thriller), Patrick van der Meer (Uzzo), Diederik van Silfhout (Luxform’s Popeye) en Madeleine Witte (Vitana V).

Jumping Amsterdam is de vijfde kwalificatiewedstrijd van de Reem Acra FEI World Cup™ Dressage. In de tussenstand van de West-Europese League van de Reem Acra FEI World Cup™ Dressage staat de Zweedse Tinne Vilhelmsson Silfven aan de leiding met 54 punten. In het vervolg van de top vijf zijn de verschillen minimaal. Hans Peter Minderhoud staat tweede met 38 punten, gevolgd door de Zwitserse amazone Marcela Krinke Susmelj (37) en Isabell Werth (35). Edward Gal neemt de vijfde plaats in met 34 punten. Charlotte Dujardin kwam tot nu toe alleen nog maar in de wereldbekerwedstrijd in Londen aan start het behaalde daar met haar winst het maximum van 20 punten.

Na Amsterdam staan nog de kwalificatiewedstrijden in het Duitse Neumünster (13 – 16 februari), het Zweedse Göteborg (27 februari – 2 maart) en Indoor Brabant in ‘s-Hertogenbosch (20 – 23 maart) op het programma, voorafgaand aan de wereldbekerfinale van 17 – 21 april in Lyon, Frankrijk. Op vrijdag 24 januari wordt vanaf 11.00 uur de FEI Grand Prix verreden in de Amsterdam RAI en de beste vijftien combinaties starten zaterdagmiddag 25 januari vanaf 12.30 uur in de kür op muziek, de rubriek waarin de wereldbekerpunten verdeeld worden.

Deelnemers CDI-W Amsterdam:

AUS  
Hayley Beresford

DEN
Anna Kasprzak – Donnperignon

ESP
Morgan Barbançon Mestre – Painted Black

FRA
Marc Boblet – Noble Dream Concept Sol

GBR
Charlotte Dujardin – Valegro

GER
Isabell Werth – Don Johnson FRH
Jessica von Bredow-Werndl – Unee BB
Fabienne Lütkemeier – D’Agostino FRH

MOR
Yessin Rahmouni

NED
Edward Gal – Glocks Undercover
Katja Gevers – Thriller
Patrick van der Meer – Uzzo
Hans Peter Minderhoud – Glocks Romanov
Madeleine Witte-Vrees – Vitana V
Diederik van Silfhout – Luxform’s Popeye

SUI
Marcela Krinke Susmelj – Smeyers Molberg

SWE
Kristian von Krusenstierna – Biggles 1015
Juliette Ramel – Ten Points

UKR
Inna Logutenkova – Don Gregorius

(Foto: FEI)