Tijdens Jumping Amsterdam vond vrijdagavond de inmiddels traditionele jaarhuldiging van de KNHS plaats. Ruiters en menners die op internationale kampioenschappen de eer van Nederland en de KNHS in 2012 hebben hooggehouden vormden het stralende middelpunt op een goed bezochte avond, die enthousiast werd gepresenteerd door Annet van Trigt.

Er was een moment van bezinning toen directeur topsport Maarten van der Heijden stilstond bij het plotsklaps overlijden van de bondscoach springen pony’s, junioren en Young Riders Sven Harmsen. “Ik sta op dit moment stil bij het heengaan van een fantastisch mens en een gedreven coach temidden van deze jeugdruiters op het podium. Ik spreek de hoop uit dat zij zich Sven als een blijvende bron van inspiratie zullen blijven herinneren gedurende hun gehele verdere leven. Jongelui: Sven heeft jullie er altijd van getracht te doordringen dat de basis van de prestaties in de wedstrijdring hun oorsprong vinden in de beheersing van de techniek van de rijkunst en een volledige inzet om de gestelde doelen te bereiken”, aldus Van der Heijden.

Voorzitter Theo Ploegmakers opende de avond en stond stil bij de vele ontwikkelingen die de KNHS in het afgelopen jaar heeft doorgemaakt. Met name noemde hij het eventingteam, dat zich vier jaar eerder dan gepland had weten te plaatsen voor de Olympische Spelen. Ook werd er driftig door gebouwd aan de ontwikkeling van het centrum in Ermelo tot het hippisch centrum van en voor Nederland. “In ons beleidsplan staat de paardensporter centraal. Nu wordt de laatste hand gelegd aan een nieuwe website met meer functionaliteit, waardoor wij als KNHS nog meer service aan onze leden kunnen geven”, aldus Ploegmakers. Volgens Ploegmakers wordt 2013 een jaar vol van uitdagingen voor de KNHS: “Zodra de vorst uit de grond is zal begonnen worden met onze bouwplannen, maar ook zijn we ons bewust van de mensen die zich op welke wijze dan ook belangeloos inzetten om de honderdduizenden paardensporters in beweging te houden. Of het nu bestuurders van verenigingen zijn of mensen die zich inzetten tijdens een evenement of op het kantoor in Ermelo dan wel sporters onderling, zij allen dienen met respect te worden behandeld en hebben daar ook recht op. Er is geen enkele reden dat gebrek aan respect aan en voor elkaar kan en mag rechtvaardigen”. Daarnaast toonde de voorzitter zich ingenomen met het feit dat het sponsorcontract tussen de KNHS en de Rabobank tot 2016 is verlengd. Ook was Ploegmakers verheugd dat Jorike Grooters, project manager sponsoring paardensport van Rabobank, aanwezig was om de aanzienlijke bonussen die door de Rabobank aan de medaillewinnaars beschikbaar werden gesteld uit te reiken.

De succesvolle teams van de Europese kampioenschappen voor de jeugd waren aanwezig. Ze vertegenwoordigen twee gouden en twee bronzen teammedailles, drie keer individueel goud, individueel zilver en brons. De eerste in een lange rij Rabobank cheques met daarop de medaillebonussen werden overhandigd aan Jan Ranzijn, Jacques Poppen en Adriaan Struyk, die teamgoud wonnen tijdens het WK Para-mennen in Breda. Ook het bronzen team van het WK enkelspannen en Wilbrord van den Broek (individueel zilver) verdienden met hun prestaties een mooi geldbedrag. Verder waren er bonussen voor de Theo Timmerman, IJsbrand Chardon en Koos de Ronde, de leden van het team dat goud won tijdens het wereldkampioenschap vierspannen in Riesenbeck. Via een live-verbinding met Leipzig interviewde Jacques Verkerk Koos de Ronde en IJsbrand Chardon, die daar hun cheques in ontvangst namen.Marc Houtzager, Gerco Schröder (individueel zilver in Londen) en Maikel van der Vleuten werden eveneens via de tv verbinding bij de huldiging betrokken. De drie leden van het zilveren springteam van Londen rijden dit weekeinde in Leipzig een wereldbekerwedstrijd. Zij ontvingen niet alleen een prachtig foto als aandenken en cheques, ze ontvingen ook een ingelijste kopie van de tekening die Prinses Amalia tijdens de landenwedstrijd in Londen op de tribune voor de ruiters tekende. Bondscoach Rob Ehrens kreeg de originele tekening in een fraaie lijst overhandigd.

Frank Hosmar, die twee bronzen medailles won tijdens de Paralympics, ontving de cheque en de foto die op één van de fraaie banieren in de zaal prijkte. Tijdens de KNHS-jaarhuldiging werd, nadat het bronzen Olympische dressuur teamleden Anky van Grunsven en Edward Gal alsmede de individueel zilver winnende Adelinde Cornelissen waren gehuldigd, een ode gebracht aan Salinero, die in Londen zijn laatste wedstrijd liep. In Greenwich park voegde de nu 19-jarige ruin van Anky van Grunsven een bronzen medaille toe aan zijn enorme palmares. Salinero hielp Anky in Athene en Hong Kong aan de individuele gouden medaille en won met het team zilver en brons. “Salinero bedankt” werd ondersteund met een staande ovatie in de volle Emerald room van het RAI congresgebouw. Voor de voltallige bronzen dressuurequipe was er naast de bonussen en herinneringsfoto’s ook een poster van Blond Amsterdam.

Bron: KNHS (Jacob Melissen)

Foto: Luifoto