Zondagavond zijn de nominaties bekendgemaakt van de sporters die in aanmerking komen voor één van de titels van ‘Sporter van het Jaar 2014’. Binnen de paardensport is wereldkampioen en Jumping-ambassadeur Jeroen Dubbeldam (Weerselo) genomineerd in de categorie ‘Sportman’ en het gouden springteam met Jeroen Dubbeldam, Jur Vrieling (Holwierde), Maikel van der Vleuten (Someren) en Gerco Schröder (Tubbergen) als ‘Sportploeg’. Bondscoach springen Rob Ehrens (Hamont-Achel) is genomineerd als ‘Coach’ en wereldkampioen paradressuur Rixt van der Horst (Grou) in de categorie ‘Paralympische sporter’ De titels worden vergeven tijdens het NOS | NOC*NSF Sportgala, mede mogelijk gemaakt door Lotto. Dit gala vindt plaats op dinsdag 16 december in de Amsterdam RAI.

Technisch directeur Maarten van der Heijden noemt deze nominaties “Een bijzondere erkenning van de wereldkampioenen in de paardensport en een fantastische afsluiting van het meest succesvolle paardensportjaar ooit, waarin de KNHS haar eigen record op een WK verdubbelde naar achttien medailles en daarmee de meeste medailles won van alle 74 deelnemende landen aan de Wereldruiterspelen in Normandië!”. Om een vergelijking te maken met andere sporten, aan het WK voetbal in 2014 namen 32 landen deel, aan het WK Hockey in 2014 namen 15 landen deel en aan het schaatsen op de Olympische Spelen 24 landen. In de paardensport kan men maar eenmaal per vier jaar wereldkampioen worden.

Genomineerd: Jeroen Dubbeldam ‘Sportman van het Jaar’
Jumping-ambassadeur Jeroen Dubbeldam is dit jaar het uithangbord van de KNHS geworden en werd de allereerste Nederlandse wereldkampioen springen ooit. Het bleef niet bij die individuele titel. Hij won tevens op hetzelfde WK teamgoud met de springploeg en won met diezelfde ploeg de allereerste keer de mondiale FEI Nations Cup Finale springen. “Hij deed het al in 2000 op de Olympische Spelen, op vele wedstrijden erna en hij deed het nu weer op het WK. Een toonbeeld van rust, vakmanschap, horsemanship en koelbloedigheid in de paardenwissel. Ik durf te zeggen dat hij de beste springruiter aller tijden is. En die prestatie heeft niet alleen in onze eigen sport maar ook bij vele mensen buiten de sport een enorme indruk gemaakt,” zegt KNHS-bestuurslid Emile Hendrix. Met de individuele olympische- en wereldtitel maakt Jeroen Dubbeldam deel uit van een zeer select gezelschap. De afgelopen 60 jaar gingen alleen springruiters Pierre Jonqueres d’Oriola (FRA), Hans Gunter Winkler (GER), Raimondo d’Inzeo (ITA) en Rodrigo Pessoa (BRA) hem voor.

Genomineerd: Rob Ehrens ‘Coach van het Jaar’
Voor Rob Ehrens, sinds 2004 bondscoach bij de senioren, is het de tweede wereldtitel die hij met het Oranje kwartet wist te veroveren. Op de Wereldruiterspelen in Caen wonnen de ‘springruiters in oranje’ een gouden teammedaille in een deelnemersveld van 31 landenteams. Eerder deed hij dat in 2006 in Aken en toen maakten Dubbeldam en Schröder ook deel uit van het team. Op de Wereldruiterspelen in Normandië sleept Rob Ehrens met deze teamprestatie bovendien een rechtstreekse kwalificatie binnen voor de Olympische Spelen in Rio de Janeiro 2016. Vervolgens werd Jeroen Dubbeldam in Caen als kers op de taart Wereldkampioen. Hetzelfde Nederlandse oranje kwartet wist een maand later de finale van de Furusiyya FEI Nations Cup in Barcelona winnend af te sluiten. Maar de invloed van Rob Ehrens op het meest succesvolle Nederlandse paardensportjaar ooit reikt verder. Hij hielp intensief met springtraining van het eventingteam, dat eind augustus in Normandië voor het eerst in de Nederlandse geschiedenis een (bronzen) teammedaille won op het WK daarmee ook rechtstreeks gekwalificeerd werd voor de Spelen in Rio. Over één ding zijn alle vier de springruiters het eens, maar het werd het mooist verwoord door Jur Vrieling: “Rob Ehrens is een geweldige coach. Hij weet wat teambuilding is en kan je enorm motiveren. Ook al win je zoals in Geesteren de Grote Prijs, dan nog belt hij je de volgende dag op om je op details attent te maken. Op die manier houdt de bondscoach ons allemaal scherp en weet je enorm te motiveren!”

Genomineerd: gouden springteam ‘Sportploeg van het Jaar’
Het Nederlandse springteam won dit jaar op de Wereldruiterspelen in Normandië -na Aken 2006- zijn tweede wereldtitel. Oranje domineert de mondiale springwereld. Het dreamteam met Jeroen Dubbeldam, Maikel van der Vleuten, Jur Vrieling en Gerco Schröder is op dit moment gewoon de absolute wereldtop. Met het vertoon van macht dat van de wereldkampioen mag worden verwacht wist het Oranje kwartet een maand later ook de zeer mondiale finale, waarin de beste landen vanuit de continentale leagues strijden, van de Furusiyya FEI Nations Cup in Barcelona voor het allereerst winnend af te sluiten. Het is echt fenomenaal wat bondscoach Rob Ehrens met zijn team weet te bereiken. Met de prestatie op het WK in Frankrijk kwalificeerde de Nederland zich ook rechtstreeks voor de Olympische Spelen in Rio 2016 en daarmee was de paardensport eerste.

Genomineerd: Rixt van der Horst ‘Paralympische sporter van het Jaar’
Begin dit jaar werd Rixt van der Horst door NOC*NSF geselecteerd in het Rookies to Rio project en in maart 2014 werd Rixt van der Horst als eerste Para dressuurruiter opgenomen in het Rabo Talententeam. Tijdens het Wereldkampioenschap 2014 in Frankrijk behaalde het kersverse Rabo Talententeamlid samen met Uniek in Grade II twee individuele gouden medailles en een zilveren teammedaille in een deelnemersveld met 19 verschillende landen. Met deze teamprestatie is het para dressuurteam bovendien als eerste Paralympische sport in Nederland rechtstreeks geplaatst voor de Paralympische Spelen in Rio de Janeiro 2016.  

Verkiezingstraject
Op het NOS | NOC*NSF Sportgala, georganiseerd om de Nederlandse topsporters te eren en te waarderen, worden verschillende prijzen uitgereikt. De beste sporters van het jaar krijgen hiermee de extra aandacht die ze verdienen. Een vakjury heeft de nominaties bepaald, waarbij de sportbonden hun input hebben geven. De daadwerkelijke stemming vindt vlak voor de live tv-uitzending plaats. Sporters met een A-status brengen dan hun stem uit op de sporters, net als de genodigde bondscoaches dat doen voor de coachprijs. Ook de vakjuryleden brengen dan hun stem uit. De stemmen van de sporters of coaches tellen voor 50 procent mee in de uitslag, de stemmen van de vakjuryleden staan voor de overige 50 procent.

bron:  KNHS