Na een bloedstollend spannende barrage met negen deelnemers schreef de Fransman Patrice Delaveau zojuist de Anemone Horse Trucks Grote Prijs van Amsterdam powered by Stoeterij Sterrehof  op zijn naam met zijn 13-jarige Holsteiner-ruin Lacrimoso 3 Hdc (Landjunge). De Belg Pieter Devos was de snelste finalist tot Delaveau de ring binnenreed. Hij moest lijdzaam toezien hoe de Fransman precies anderhalve seconde minder nodig had om de acht hindernissen te beslechten. Even lijkt het of hij op zeker rijdt wanneer hij een extra galopsprong maakt, maar toch blijkt hij de snelste. De Ier Dermott Lennon noteerde de derde tijd met de merrie Loughview Lou-Lou (Limmerick).

Krappe tijd
Louis Konickx en zijn team bouwden een pittig basisparcours voor de Grote Prijs. Vijf combinaties verlieten voortijden de ring en twaalf ruiters wisten niet binnen de toegestane tijd van 74 seconden te blijven. Drie Nederlandse ruiters, Ben Schröder, Ruben Romp en Frank Schuttert, bereikten de barrage, waarin alleen Schröder foutloos bleef. Hij was met zijn Davino Q (Vingino) in 42.29 seconden echter een stuk langzamer dan winnaar Delaveau.

Van de 46 deelnemers aan de Grote Prijs, kwamen er 22 uit voor Nederland. Drie van hen verlaten het parcours voortijdig na een aantal springfouten. Zowel Remco Been met Holland vd Bisschop (Hearthbreaker) als Leon Thijssen met Aken Utopia (Berlin) en Johnny Pals met Vigent (Hearthbreaker) groeten af. Debutant Sander Geerink noteert met zijn Robinson (Rubert R.) helaas 12 strafpunten. Ook Aniek Poels en haar Athene (Berlin) blijven niet foutloos, ze blijven niet binnen de toegestane 74 seconden. Roelof Bril en Sterrehof’s Vayetano Z (Caretano Z) noteren 5 strafpunten.

Ben Schöder
Ben Schöder legt het parcours van zestien hindernissen met Davino Q (Vingino) af in exact 74 seconden en blijft foutloos. Hij is de eerste Nederlander die zich plaatste voor de barrage. Marc Houtzager lijkt op weg naar de barrage maar maakt met Sterrehof’s Calimero (Quidam de Revel) een fout op de laatste hindernis. De toegestane tijd breekt ook de Italiaan Piergiorgio Bucci op. Hij laat de hindernissen met zijn KWPN-merrie Driandria (Carthino Z) weliswaar ongemoeid, maar weet niet binnen de 74 seconden te blijven. Ook John Whitaker maakt een tijdfout met Ornellaia (For Pleasure). Robert Vos maakt een springfout op de laatste hindernis en mist daardoor de barrage. Een fout op de voorlaatste hindernis kost Jeroen Dubbeldam en Carusso LsLa Silla (Montebello) een plek in de barrage.

Talent van het Jaar
Kersvers Rabo Talent van het Jaar Sanne Thijssen noteert met haar Captain Cooper (Namelus R) twee springfouten en een tijdfout. Vader Leon Thijssen spreekt vanaf zijn paard Aken Utopia (waarmee hij als 30e deelnemer start) desondanks van een ‘goede ervaring’ voor zijn dochter.

Trots
Frank Schuttert is trots op zijn pas 9-jarige Chianti’s Champion (Champion Du Lys) waarmee in de eerste ronde foutloos blijft, maar in de finale een balk afgooit. ‘Het is pas zijn eerste grote concours. Ik hoop dat ik pas laat in de barrage start, zodat ik naar de andere deelnemers kan kijken.’ Leon Thijssen verlaat het parcours voortijdig na een aantal springfouten. Zijn dochter Sanne spreekt van een miscommunicatie tussen haar vader en zijn paard Aken Utopia (Berlin). Lisa Nooren, die dit jaar weer helemaal meedoet na een tweetal blessures vorig jaar, lijkt goed op weg, maar een balk op de laatste hindernis van de driesprong gooit roet in het eten. Jur Vrieling maakt met zijn VDL Glasgow v/h Merelsnest (Nabab De Reve) twee springfouten aan het einde van de rit.

Results

Bron: Hoefslag, mediapartner van Jumping Amsterdam
Foto: DigiShots