Op het Join Jumping Gala kwamen de gasten gisteravond in de RAI al in sportieve sferen met de uitreiking van de prijzen in de Rabo Ranking van 2007. Natuurlijk kon de twee corifeeà «n in de gouden teams Albert Zoer met Okidoki en Anky van Grunsven met IPS Salinero de overwinning in de Rabo Ranking springen respectievelijk dressuur niet ontgaan. Namens Albert Zoer die afwezig was vanwege de verkiezing ‘Sportman van de provincie Drenthe’ nam bondscoach Rob Ehrens de prijs voor de beste springcombinatie in ontvangst. Ongeveer gelijktijdig werd Albert Zoer bij de Tamboer in Hoogeveen uitgeroepen tot sportman van Drenthe. Albert Zoer: “Vorig jaar was ik in Drenthe ook al genomineerd maar ben ik niet bij de verkiezing geweest en ben ik het ook niet geworden. Sem Schilt, de K-1 Kickboks-wereldkampioen, werd het toen. Nu werd ik het wel, toch wel heel leuk zo in je eigen provincie†, zei Zoer.

Anky van Grunsven werd zowel eerste als derde in de Rabo Ranking Dressuur. De derde plaats behaalde zij met KWPN-hengst Painted Black die in december in Mechelen met de overwinning in de wereldbekerwedstrijd daar nog zijn laatste punten voor 2007 binnenhaalde. De Rabo Ranking laat zien welke Nederlandse dressuur- en springcombinaties het beste in de sport presteren. De ranglijst wordt samengesteld op basis van internationale resultaten die meetellen voor de internationale FEI-wereldranglijst én op basis van scores die behaald worden op de grotere nationale wedstrijden op het hoogste niveau.

In tegenstelling tot de FEI-wereldranglijst worden de punten niet toegekend aan een ruiter, maar aan een combinatie. De actuele ranking wordt maandelijks gepubliceerd. Aan het eind van het jaar wordt er een prijzenpot van € 15.000,- per discipline verdeeld over de hoogstgeplaatste combinaties op de Rabo Ranking. De eigenaren van het winnende paard krijgen een ereprijs. De grootste stijging van het laatste kwartaal van 2007 kwam bij het springen op naam van Harry Smolders met Jumpy des Fontaines. Bij de dressuur maakte Coby van Baalen met BMC Ojay de grootste stijging door.

Tekst: Claartje van Andel, www.dressagedirect.com

Foto: www.luifoto.nl