Vanuit het Rabo Talententeam stelt hoofdsponsor Rabobank in samenwerking met de KNHS al vele jaren startplaatsen ter beschikking voor jonge talenten in Nederland. Deze startplaatsen op Jumping Amsterdam, Indoor Brabant en het CHIO Rotterdam worden ingevuld door de bondscoaches. Voor de komende editie van Jumping Amsterdam, volgende week van 17 tot en met 20 januari, wezen Rob Ehrens (springen) en Wim Ernes (dressuur) Jody van Gerwen en dressuurruiter Diederik van Silfhout aan.

Het Rabo Talentenplan maakt het mogelijk dat tijdens diverse internationale wedstrijden in Nederland, meer jonge ruiters de kans krijgen om op internationaal niveau ervaring op te doen. Hierdoor kunnen ze zich nog verder ontwikkelen en ervaring opdoen op het hoogste niveau. Jody van Gerwen (21) heeft in de discipline springen bij de junioren en Young Riders een goede staat van dienst opgebouwd. Zo maakte zij in 2009 met Shalon Stanford deel uit van de juniorenequipe die in Hoofddorp goud won. Een jaar later veroverde zij met Tantalus in het Franse Jardy brons met het Young Riders-team. In dat jaar eindigde zij als derde met Tantalus in het Nederlands Kampioenschap. Ook in 2012 werd zij derde in het NK Young Riders, maar nu met Caramel Wijngaardhoeve. Verdere successen voor Jody waren in 2012 de individueel achtste plaats in het EK, een zevende plek in de Grote Prijs van Tortona, een vierde plek in de GP van Vorstenbosch en een derde plaats in de GP voor Young Riders in Reims. “Ik maak dit jaar voor het eerst deel uit van het Rabo Talententeam en ik heb er veel voordeel van. Zo is er budget beschikbaar om naar een trainer te gaan en biedt het vele andere kansen. Ook zijn er startplaatsen beschikbaar op grote wedstrijden als Jumping Amsterdam en zo kun je dichter bij de top komen”, vertelt Jody, die met drie paarden naar Amsterdam vertrekt. “Zoals ik er nu tegen aan kijk is Tantalus mijn paard waarmee ik me wil plaatsen voor de Grote Prijs op zondag. Daarnaast gaan ook Waldemar en Caramel Wijngaardhoeve mee”.

Diederik van Silfhout, 24 jaar jong, mag reeds twee jaar als lid van het Rabo Talententeam van start gaan tijdens Jumping Amsterdam en plaatste zich in 2011 en 2012 met Luxforms’s Popeye dankzij een voortreffelijke Grand Prix in Amsterdam voor de Kür. Op de Nederlandse Kampioenschappen eindigde deze combinatie in 2011 op een vierde plek net naast het podium. “Nu zijn we twee jaar verder en hoop ik aan iedereen te kunnen laten zien dat we de afgelopen jaren de nodige progressie hebben weten te boeken. Tijdens de NK in Hoofddorp kon ik niet van start gaan, omdat Popeye licht geblesseerd was, maar hij is nu weer helemaal fit. Dat blijkt ook uit de resultaten die we onlangs boekten: in Uden en Laag Soeren scoorden we beide malen ruim 70%. In Drachten hadden we in de Grand Prix iets last van spanning en bleven we steken op 69%, maar ik ga er van uit dat ik me met de inmiddels 16-jarige Popeye zal weten te plaatsen voor de wereldbeker Kür”, aldus Van Silfhout.

De bondscoaches Wim Ernes en Rob Ehrens zijn ingenomen met de mogelijkheid om jonge talenten aan wedstrijden als Jumping Amsterdam deel te kunnen laten nemen. “Voor de twee leden van het Rabo Talententeam is dit een unieke kans om zich te meten met de top van de internationale hippische sport op één van de mooiste indoorconcoursen van Nederland. Dat de ruiters die deze kans geboden krijgen hem met beide handen aangrijpen hebben we in 2011 kunnen zien. Hendrik-Jan Schuttert (Ommen) groeide met Cerona Z uit tot één van de smaakmakers van het evenement, door in de BMC Grote Prijs als zesde te eindigen”, aldus Rob Ehrens. “Op internationale wedstrijden is slechts een beperkt aantal startplaatsen voor Nederlandse ruiters beschikbaar. Deze worden logischerwijze ingevuld door de meest ervaren en succesvolle combinaties. Wij zijn blij dat we dankzij deze Rabo starplaatsen talenten de kans kunnen geven op evenementen als Jumping Amsterdam ervaring op te doen”.

Bron: KNHS