Springamazone Aniek Poels (Swolgen) is door bondscoach springen Rob Ehrens aangewezen voor de Rabo startplaats op Jumping Amsterdam, dat aankomende donderdag van start gaat. De dressuurruiters Diederik van Silfhout (Lunteren) en Lotje Schoots (Abcoude) kregen van bondscoach dressuur Sjef Janssen de Rabo startplaatsen in de dressuur toebedeeld.

Rabobank, hoofdsponsor van de Koninklijke Nederlandse Hippische Sportfederatie, stelt vanuit het Rabo Talentenplan in samenwerking met de KNHS al vele jaren startplaatsen ter beschikking voor jonge talenten in Nederland. Deze startplaatsen op Jumping Amsterdam, Indoor Brabant en het CHIO Rotterdam worden ingevuld door de bondscoaches.

“Ik ben hartstikke blij met deze startplaats”, was de reactie van Aniek Poels. “Jumping Amsterdam heeft zo’n mooie ambiance; het is een super om in zo’n sterk deelnemersveld en met zoveel publiek te mogen rijden en het past schitterend in mijn voorbereidingen op het komende seizoen”, aldus de 25-jarige amazone, die tot en met afgelopen zomer internationaal zeer goed presteerde met Asteria. Na de Grote Prijs van Hickstead met slechts één foutje te hebben beëindigd, werd de merrie verkocht naar Brazilië. Tijdens Jumping Amsterdam zal Aniek de Heartbreaker-zoon Baggio rijden, een paard waarmee ze ook reeds de nodige successen heeft geboekt.

Diederik van Silfhout (23) mocht vorig jaar voor het eerst als lid van het Rabo Talententeam van start gaan tijdens Jumping Amsterdam en plaatste zich met Luxforms’s Popeye dankzij een voortreffelijke Grand Prix voor de Kür. Op de Nederlandse Kampioenschappen eindigde deze combinatie met een vierde plek net naast het podium. “Vorig jaar was het allemaal erg spannend op Jumping, omdat het allemaal voor mij nieuw was om een wedstrijd op dat niveau te rijden. Nu zijn we een jaar verder en hoop ik aan iedereen te kunnen laten zien dat we het afgelopen jaar de nodige progressie hebben geboekt. In 2011 hebben we naast zeer goede ritten ook een paar minder goede prestaties neergezet, maar vooral de laatste paar maanden kunnen we ons op een hoog niveau handhaven”, aldus Van Silfhout.

Ook de 24-jarige Lotje Schoots, heeft een startplaats gekregen voor Jumping Amsterdam. “Vorig jaar mocht ik ook op Jumping rijden en toen was het voor mij heel erg nieuw. Ik werd op het NK achtste en heb dit jaar met goede resultaten aan een aantal Rabo Future Test wedstrijden deelgenomen. Mijn prioriteit ligt voor Amsterdam echt op de Grand Prix. Daarin wil ik een proef neerzetten die mij een goed gevoel moet opleveren. Dat houdt in zonder fouten rijden en alles er uithalen wat er in zit. Natuurlijk hoop ik mij met Torricelli te plaatsen voor de Kür, maar eerst wil ik in de Grand Prix laten zien dat we in het afgelopen jaar progressie hebben geboekt”, aldus Schoots.

De bondscoaches Sjef Janssen en Rob Ehrens zijn blij met deze mogelijkheid om jonge talenten aan wedstrijden als Jumping Amsterdam deel te kunnen laten nemen. “Voor drie leden van het Rabo Talententeam is dit een unieke kans om zich te meten met de top van de internationale hippische sport op één van de mooiste indoor concoursen van Nederland. Dat de ruiters die deze kans geboden krijgen hem met beide handen aangrijpen, hebben we vorig jaar kunnen zien. Hendrik-Jan Schuttert (Ommen) groeide met Cerona uit tot één van de smaakmakers van het evenement door in de Grote Prijs van Amsterdam als zesde te eindigen”, aldus Ehrens. De bondscoach van de springruiters vervolgt: “Op internationale wedstrijden is slechts een beperkt aantal startplaatsen voor Nederlandse ruiters beschikbaar. Deze worden logischerwijze ingevuld door de meest ervaren en succesvolle combinaties. Wij zijn blij dat we dankzij deze Rabo startplaatsen talenten de kans kunnen geven op evenementen als Jumping Amsterdam ervaring op te doen”.

Bron: KNHS