De wedstrijd om de KNHS-Para Dressuur Trophy op Jumping Amsterdam is opnieuw uitgelopen op een overwinning met een persoonlijk record en wel van de winnaar van Europees Kür-goud Frank Hosmar. Met 81,583% scoorde hij met Alphaville N.O.P. (v.Sandreo) een nieuw record in zijn Kür op muziek.

De kwalificatiewedstrijd   had in het geheel een erg hoog niveau. “Weer een record! En dan te bedenken dat ik Alphaville vòòr de Olympische Spelen van Londen als paard zag voor de verkoop. Gelukkig dacht mijn trainster Adelinde Cornelissen er toen al anders over. ‘Alfie’ ging zelfs al mee naar Londen en groeit nog steeds. Ook letterlijk: zijn stokmaat is echt groter geworden omdat door de bespiering de schoft daadwerkelijk omhoog is gekomen ”, zegt Hosmar.

Elke pas was raak op de mooie muziek van Charles Monterie. Jurylid Monique Peutz zei: “De hele proef was een en al harmonie. Met het ene kleine foutje van een drafpas na het extra onderdeel pirouette kom ik nog op een 8,5 als cijfer voor de harmonie. Een 9 kon ik kwijt voor de eenvoudige galopwissels. Het was echt genieten!”

Het nu nog regerende Rabotalent van het jaar Rixt van der Horst werd fraai tweede met haar nieuwe paard Caraat (v.Gribaldi). De vanzelfsprekende kwaliteit in de draf scoorde hoog (77,583%) en de hele proef bleef Caraat mooi gelijkmatig in het tempo.

Aan topprestaties van Van der Horst en Hosmar is iedereen zo langzamerhand gewend. Voor   de grote verrassing deze keer zorgde   Glasten Krapels met Wisconti   (v.Wolkenstein II). Hij reed een proef die het beste omschreven kan worden als ‘spannend’, met veel uitdrukking. “Elegant en lichtvoetig ging het duo door de baan. “Wat een fantastische proef!”, loofde jurylid Monica Drohm, “met zoveel uitdrukking en zo gedurfd gereden! Met van het begin tot het eind een goede en stille aanleuning. Dit was echt genieten.”
De combinatie werd nipt derde (77,333%). “We hebben deze keer een beetje kunnen laten zien wat we kunnen”, zei Krapels blij, “nu doorgaan op deze weg!”.

De KNHS-Para Dressuur mede mogelijk gemaakt door Rabo Foundation gaat nu na Jumping Amsterdam weer verder met drie nieuwe selectiewedstrijden, gevolgd door de volgende kwalificatiewedstrijd in een internationale ambiance, op Indoor Brabant op 11 maart.

Uitslagen

Bron: KNHS

Foto: Digishots