Rixt van der Horst (Grou) is Rabo Talent van het Jaar 2014. De para-amazone won op de Wereldruiterspelen in Frankrijk twee wereldtitels in Grade II en leverde een belangrijke bijdrage aan het teamzilver. Mede door deze unieke prestaties ontving Rixt de prestigieuze jaarprijs zaterdagmiddag op Jumping Amsterdam uit handen van Anky van Grunsven – ambassadrice van het Rabo Talentenplan- en KNHS-voorzitter Theo Ploegmakers. Rixt volgt hiermee springruiter Frank Schuttert (Ommen) op.

Begin dit jaar werd Rixt door het NOC*NSF geselecteerd voor het Rookies to Rio-project en in maart 2014 werd Rixt van der Horst als eerste para-dressuurruiter opgenomen in het Rabo Talententeam. Tijdens het Wereldkampioenschap 2014 in Caen behaalde Rixt samen met haar paard Uniek, die in 2013 met behulp van de Stichting van Foppe de Haan aangeschaft werd, twee individuele gouden medailles en een zilveren teammedaille. Met deze teamprestatie, onder leiding van bondscoach Joyce Heuitink (Arnhem), is het para-dressuurteam geplaatst voor de Paralympische Spelen in Rio de Janeiro 2016. Mede door deze prestaties werd Rixt ook genomineerd voor de titel Paralympische Sporter van 2014 van het NOS │NOC*NSF Sportgala.

In de verkiezing onder de bondscoaches en trainers, de pers en de publieksstemmen via Facebook werd Rixt unaniem tot winnaar gekozen. In haar debuutjaar in het Rabo Talententeam werd Rixt daarmee verkozen boven haar tien collega’s, de springruiters Jody van Gerwen (Limbricht), Jelmer Hoekstra (Swolgen), Kevin Jochems (Achtmaal) en Sjaak Sleiderink (Denekamp), dressuurruiters Danielle Houtvast (Puth), Stephanie Kooijman (Zevenhuizen), Dinja van Liere (Kapelle) en Danielle van Mierlo (Maasland) en eventingruiters Althea Bleekman (Devon, UK) en Nienke van Roekel (Ede). Dressuuramazones Dinja van Liere en Danielle van Mierlo eindigden respectievelijk op plaats twee en drie in de eindstand van de verkiezing. Bij de titel Rabo Talent van het Jaar hoort een cheque van 5.000,- euro, die aan Rixt van der Horst in de Amsterdam RAI werd uitgereikt door Anky van Grunsven.

Vrijdag won Rixt van der Horst met Uniek in de Amsterdam RAI ook al de kwalificatiewedstrijd van de KNHS-Para Dressuur Trophy. Deze dressuurcompetitie stimuleert het Aangepast sporten zowel in de breedte als in de topsport en geeft talentvolle ruiters met een fysieke beperking de kans om ervaring op te doen tijdens grote evenementen. Rabobank Foundation – het maatschappelijke fonds van de Rabobank – steunt al vele jaren de para dressuur. De gehandicaptensport is een belangrijk thema voor het fonds, omdat sport bijdraagt aan participatie en zelfredzaamheid van mensen met een beperking.

Rabo Talentenplan
Het Rabo Talentenplan is het talentherkennings- en ontwikkelprogramma van de KNHS waarbinnen talentvolle paardensporters in de disciplines dressuur, springen, eventing en para dressuur ondersteund worden in hun ontwikkeling tot topsporter. Ieder jaar worden circa 200 ruiters tijdens trainingen en bijeenkomsten begeleid door de KNHS bondscoaches, trainers uit het KNHS Trainersplatform en andere experts. Het samenbrengen van toppers en talentvolle ruiters is een van de belangrijkste principes.

Rabo Talententeam
Het Rabo Talententeam wordt gevormd door de grootste paardensporttalenten die door de bondscoaches zijn geselecteerd. Daarnaast worden op grote concoursen startplaatsen ter beschikking gesteld aan leden van het Rabo Talententeam om ervaring op het hoogste niveau op te doen. Dressuuramazone Stephanie Kooijman (Zevenhuizen) en springamazone Stefanie van den Brink (Nijkerkerveen) rijden in Amsterdam met een door de bondscoaches toegekende Rabo startplaats. Tevens worden de Talenten begeleid op het vlak van social media en mediatraining in samenwerking met de Rabobank. Het Rabo Talententeam van 2015 wordt bekend gemaakt tijdens Indoor Brabant op 14 maart 2015.  Lees hier alles over het Rabo Talentenplan en het Rabo Talententeam.

Bron: KNHS