Inmiddels zijn drie van de zes Lichte Tour selectiewedstrijden voor Jumping Amsterdam 2015 verreden. Op 16 november plaatste Patrick van der Meer zich met Presidents Chagall D&R (v. Jazz) al voor de Prix St. Georges die tijdens Jumping Amsterdam verreden zal worden. Dit weekend kwamen daar twee amazones bij.

Bij de Zaanse Ruiters reed Manon van Hylckama Vlieg haar Archibald (v. Krack C) naar 72,30% wat goed was voor een eerste plaats en een startbewijs voor Amsterdam. ‘Ik heb Archibald al even niet gestart. Ik deed aan deze selectie mee, omdat ik heel graag op Jumping wil rijden. Maar daarna kijk ik er ook naar uit om de overstap te maken naar de Midden en Zware Tour. Hij haalde achten voor onder andere de verruimingen in draf en galop, voor een appuyement en een pirouette. Voor mijn houding en zit had ik zelfs een 8,5. Dat kan ook bijna niet anders, want op Archibald moet je heel stil zitten. Als je even iets doet, krijg je namelijk meteen reactie. Archibald is pas negen en heb ik zelf opgeleid. Hij verbaasd mij iedere keer weer met zijn enorme intelligentie. Ik heb nu al zoveel plezier van hem gehad’, aldus Manon die haar eigen dressuurstal runt in het Noord-Hollandse Bergen.

De Prix St. Georges in het Hippisch Centrum Dordrecht werd met 75,46% gewonnen Jonna Schelstraete-Van den Ham met Cupido (v. Tuschinski). Dolblij vertelt Jonna die haar zevenjarige Cupido pas voor de derde keer in de Lichte Tour startte: ‘Het programma liep aardig in, zodat ik bij aankomst nog maar 35 minuten had voordat ik mijn proef moest rijden. Toch was dat niet erg, want Cupido voelde meteen al hartstikke fijn aan. Tussendoor vroeg ik de score van de nummer één op dat moment aan mijn man Luc. Hij vroeg of ik dat echt wilde weten. Ik zei ja en hij vertelde dat dat 74,28% was. Ik wist dat ik er dus voor moest gaan en heb er echt aan gereden. Alles lukte en we haalden hoge cijfers voor de appuyementen, voltes, series en zelfs een negen voor het schouderbinnenwaarts. Naar aanleiding van de selectiewedstrijd voor de KNHS Indoorkampioenschappen van vorige week, waar ik eerste werd met 71,71%, wist ik wat ik beter wilde hebben. Zo liep hij vorige week net iets te hoog. Vandaag liep hij iets lager en daardoor meer door zijn lijf. Afgelopen week heb ik hem rustig aan gereden en heeft hij ook twee dagen vrij gehad. Ik wil hem natuurlijk op zijn jonge leeftijd niet overvragen. Samen met mijn trainster, Anne van Olst, ga ik nu verder bekijken hoe we hem gaan trainen richting Jumping Amsterdam en naar de overige selecties voor het KNHS Kampioenschap. Maar eerst ga ik hier nog even van genieten, want dit is echt ongelooflijk; kicken gewoon!’

De overige 3 selecties voor de Lichte Tour vinden plaats op 30 november (Nieuw- en St, Joosland), 7 december (Ermelo) en 14 december (Benningbroek). De reeds geselecteerde combinaties ontvangen een persoonlijke uitnodiging voor Jumping Amsterdam. De Prix St Georges wordt verreden op donderdag 29 januari. De beste zes plaatsen zich voor de Kür Intermediaire I op zaterdag 31 januari voorafgaand aan de Reem Acra FEI World Cup™ Dressage.

bron: Hoefslag (mediapartner Jumping Amsterdam 2015)