De Reem Acra FEI World Cup™ Dressage presented by BMC tijdens Jumping Amsterdam op zaterdag 22 januari wordt een spannende confrontatie tussen wereldbekerwinnaars en koplopers. Naast de Nederlandse afvaardiging met Adelinde Cornelissen en Hans Peter Minderhoud doet ook de buitenlandse oppositie met o.a. Isabell Werth (GER), Richard Davison (GBR) en de nieuwe ruiter van ‘living legend’ Totilas: Matthias Alexander Rath (GER) haar uiterste best om felbegeerde wereldbekerpunten te verzamelen.

In de piste van de Amsterdam RAI komt behalve Adelinde Cornelissen met Jerich Parzival (het winnende duo van de wereldbekerkwalificatie in Stockholm en Londen) ook de kersverse ruiter van het toppaard Totilas in actie. Matthias Alexander Rath (GER) start met Sterntaler Unicef in de Grand Prix rubrieken. Verder staat Hans Peter Minderhoud, momenteel met plaats zes de beste Nederlander in het klassement, met Exquis Nadine op de deelnemerslijst, net als Christa Laarakkers met Divoza Horseworlds Ovation, Aat van Essen met Premier, Marlies van Baalen met BMC Phoebe, Rabo Talent van het Jaar Lotje Schoots met Equitop Torricelli, Patrik Kittel (SWE), Michal Rapcewicz (POL) en Helen Langehanenberg (GER). Op vrijdag 21 januari komen alle Zware Tour combinaties vanaf 9.00 uur aan start in de FEI Grand Prix* presented by Horse Service International. De beste vijftien ruiters en amazones starten vervolgens op zaterdag om 12.30 uur in de Reem Acra FEI World Cup™ presented by BMC, kür op muziek.

Jumping Amsterdam is de zevende van in totaal tien wereldbekerwedstrijden van het seizoen 2010/2011, dat eind april wordt afgesloten met een finale in Leipzig (GER). Het klassement wordt aangevoerd door Ulla Salzegeber (GER), gevolgd door landgenote Isabell Werth en Richard Davison (GBR). Hans Peter Minderhoud (6), Adelinde Cornelissen (7) en Christa Laarakkers (8) hebben voor Nederland de meeste punten behaald. Als winnaar van de wereldbekerfinale in 2010 met Totilas is Edward Gal automatisch geplaatst voor de finale in april in Leipzig. Wel is de eis dat er met één paard in minimaal twee kwalificaties is gestart. Door de automatische plaatsing van Edward Gal zijn er voor Nederland nog slechts twee startplaatsen voor de finale te verdelen. In totaal tellen de vier beste resultaten mee. Na Amsterdam staan nog drie kwalificaties op het programma, in Neumünster GER), Göteborg (SWE) en Den Bosch.

Reem Acra FEI World Cup™ Dressage – standings na Mechelen:
1. Ulla Salzgeber (GER) – 74
2. Isabell Werth (GER) – 57
3. Richard Davison (GBR) – 55
4. Catherine Haddad (USA) – 54
5. Helen Langehanenberg (GER) – 51
6. Hans Peter Minderhoud – 46
7. Adelinde Cornelissen – 43
8. Christa Laarakkers – 33
8. Patrik Kittel (SWE) – 33
10. Nathalie zu Sayn-Wittgenstein(DEN) – 30
11. Nina Hoffmann (SWE) – 29
11. Sune Hansen (DEN) – 29
13. Matthias Alexander Rath (GER) – 28
14. Aat Van Essen – 26
15. Ulrike Prunthaller (AUT) – 24

Kalender Western European League 2010/2011:
1. Odense (DEN) 21-24 oktober 2010 (Isabell Werth / Satchmo)
2. Lyon (FRA) 27 oktober – 1 november 2010 (Isabell Werth / Warum Night FRH)
3. Stockholm (SWE) 26-28 november 2010 (Adelinde Cornelissen/ Jerich Parzival)
4. London Olympia (GBR) 14-15 december 2010 (Adelinde Cornelissen/ Jerich Parzival)
5. Frankfurt (GER) 15-19 december 2010 (Ulla Salzgeber / Herzruf’s Erbe)
6. Mechelen (BEL) 26-30 december 2010 (Edward Gal / Sisther de Jeu)
7. Amsterdam 21-22 januari 2011
8. Neumünster (GER) 17-20 februari 2011
9. Göteborg (SWE) 24-27 februari 2011
10. ‘s-Hertogenbosch 24-27 maart 2011
FINALE Leipzig (GER) 27 april – 1 mei 2011

Deelnemerslijst CDIW Amsterdam:

NED
Aat van Essen
Adelinde Cornelissen
Christa Laarakkers
Hans Peter Minderhoud
Lotje Schoots
Marlies van Baalen
Sander Marijnissen

BEL
Jeroen Devroe
Stefan van Ingelgem

GER
Helen Langehanenberg
Isabell Werth
Matthias Alexander Rath

POL
Michal Rapcewicz

SWE
Nina Hoffman
Patrik Kittel

* Jureren kun je Leren
Op vrijdag 21 januari wordt de FEI Grand Prix presented by Horse Service International verreden, de kwalificatiewedstrijd door de Reem Acra FEI World Cup™ Dressage presented by BMC. De absolute wereldtop komt aan start in deze kür op muziek. De deelnemers worden beoordeeld door een vijfkoppig jurypanel, bestaande uit Wim Ernes, Else Mouw, Stephen Clarke (GBR), Jacques van Daele (BEL) en Jean Michel Roudier (FRA). Tijdens Jumping Amsterdam is het jureren echter niet alleen voor deze officials weggelegd. Gedurende de Grand Prix op vrijdagochtend krijgen bezoekers de kans om je kennis te testen en uit te breiden met het publieksonderdeel ‘Jureren kun je Leren’. Op een eigen protocol wordt een vooraf aangewezen combinatie beoordeelt op de verschillende onderdelen. Na afloop van de rubriek licht juryvoorzitter Wim Ernes samen met Belgische collega Jacques van Daele de proef en de beoordeling toe aan de hand van beeldmateriaal, waardoor interessante vragen worden gesteld en discussies op gang komen.

Iedereen die in het bezit is van een toegangskaart voor het dagprogramma van vrijdag 21 januari kan zich gratis aanmelden voor het onderdeel Jureren kun je Leren. Dit kan door middel van het sturen van een e-mail met vermelding van naam en adresgegevens en het aantal personen naar [email protected]. Daarna volgt een bevestiging met de benodigde informatie. In verband met het aantal zitplaatsen in de zaal waar de nabespreking plaatsvindt is er een maximum aan het aantal deelnemers.

Online Media Guide Reem Acra FEI World Cup Dressage