Statement onderdeel paardrijden moderne vijfkamp

Nederlandse paardensporters zijn geschrokken van de beelden en het gedrag van een Duitse deelnemer en coach tijdens het onderdeel paardrijden binnen de moderne vijfkamp op de Olympische Spelen. De manier waarop hier met de paarden is omgegaan heeft niets met paardrijden en de paardensport te maken waar wij in Nederland voor staan.

In de vijfkamp (deze sport maakt geen onderdeel uit van de KNHS) krijg je een paard toegewezen waar je nog nooit op gereden hebt en je moet vervolgens samen een topprestatie neerzetten. Dat heeft niets met onze paardensport te maken. (Top)sport met paarden is alleen mogelijk wanneer er een unieke band bestaat tussen paard en ruiter. Hier gaat jaren zorgvuldige en deskundige training aan vooraf. Een paard laat zich niet dwingen tot prestaties. Iedere ruiter weet dat. Paardenwelzijn staat in onze sport en sector centraal en moet altijd voorop staan. En dat begint bij een paard dat gezond én gelukkig is, zowel fysiek, mentaal en emotioneel.

Daar hoort het gedrag dat vertoond is door een coach en deelnemer aan de vijfkamp niet bij. Dit is nooit acceptabel. Niet op Olympische Spelen (in het heetst van de strijd) maar ook niet tijdens een gewone training of buitenrit.

7 augustus 2021, KNHS

bron: https://www.knhs.nl/nieuws/2021/onderdeel-paardrijden-moderne-vijfkamp/