Het springpaard Zenith SFN, het para-dressuurpaard Uniek en de eventingpaarden Vira en Rumour Has It zijn vastgelegd door de Stichting Nederlands Olympiade Paard (N.O.P.). Deze paarden hebben zich op de Wereldruiterspelen 2014 in Frankrijk reeds bewezen en horen bij de Nederlandse favorieten voor de Olympische Spelen in Rio 2016.

N.O.P.-voorzitter Ieko Sevinga is trots op het feit dat het weer gelukt is om toppaarden vast te leggen. “We zien om ons heen dat veel goede paarden de grens over gaan; alle lof dient volledig te gaan naar de eigenaren die bereid zijn om hun paard te behouden tot en met de Olympische Spelen.”  

Ook technisch directeur van de KNHS, Maarten van der Heijden, is blij met deze vastlegging. “De doelstelling van het N.O.P., om paarden die kansrijk zijn voor podiumposities voor de Nederlandse paardensport te behouden, is op de WEG in Normandië in 2014, al behaald. Acht van de tien vastgelegde N.O.P.-paarden maakten deel uit van een medaille winnend team op het WK. Deze doelen kunnen we alleen halen als eigenaren bereid zijn hun paarden aan te houden voor WK’s en Olympische Spelen. Dankzij deze fantastische eigenaren vergroten we de kans hierop enorm! De eerste stap is tijdens de WEG gezet, nu gaan we met nog meer N.O.P.-paarden toewerken naar podiumplaatsen tijdens de Olympische Spelen in Rio de Janeiro 2016.”  

KNHS hoofdsponsor Rabobank en NOC*NSF leveren beiden een financiële bijdrage aan het N.O.P..  

SFN Zenith N.O.P.  
De elfjarige zoon van Rash R werd afgelopen najaar wereldberoemd. Onder Jeroen Dubbeldam won SFN Zenith N.O.P. niet alleen teamgoud op het WK, wat een directe kwalificatie voor Rio opleverde, maar hielp hij zijn ruiter ook naar de individuele wereldtitel op de Wereldruiterspelen in Frankrijk. Een maand later won het Nederlandse team, met de combinatie Dubbeldam en Zenith, ook nog de finale van de Furusiyya FEI Nations CupTM in Barcelona. SFN Zenith N.O.P. is eigendom van Springpaardenfonds Nederland.

Uniek N.O.P.  
Met de veertienjarige Gribaldi-zoon Uniek gooide para-dressuuramazone en eigenaresse Rixt van der Horst hoge ogen op het WK in Caen. Het duo won twee wereldtitels, in de individuele proef en de kür op muziek. Met het Nederlandse team werd een zilveren medaille gehaald. Rixt van der Horst maakte hiermee een geweldig debuut als eerste para-dressuurruiter in het Rabo Talentententeam. Met de kwalificatie voor Rio al op zak wordt veel verwacht van deze talentvolle combinatie.  

Vira N.O.P.  
Met Elaine Pen won de Jazz-merrie Vira een historische bronzen teammedaille op het WK in Frankrijk. Ook behaalde de combinatie individueel, met een dertiende plek, de hoogste Nederlandse notering. De combinatie maakte vorig jaar in Luhmulen hun 4*-debuut en behaalden direct een fantastische vijfde plaats. De dertienjarige Vira is eigendom van H. Aubert en W. en M. Pen .

Rumour Has It N.O.P.  
Met de twaalfjarige Rumour Has It (v.Esteban xx) behaalde Merel Blom eveneens teambrons op de WEG in Frankrijk. In 2014 werd de combinatie bovendien dertiende op het CCI4* in Badminton en tweede op het CIC3* in het Portugese Barocca d’Alva. Rumour Has It N.O.P. is eigendom van de familie Blom.  

In totaal zijn nu veertien paarden vastgelegd door het N.O.P. Eerder waren dat al:

springen  
Glock’s London N.O.P. (Gerco Schröder), VDL Zirocco Blue N.O.P. (Jur Vrieling) en VDL Groep Verdi TN N.O.P. (Maikel van der Vleuten);

dressuur  
Arlando NH N.O.P. (Diederik van Silfhout), Siro N.O.P. (Danielle Heijkoop), Glock’s Undercover N.O.P. (Edward Gal), en Jerich Parzival N.O.P. (Adelinde Cornelissen);  
eventing  
Keyflow N.O.P. (Tim Lips)
para-dressuur  
Vedet PB N.O.P. (Sanne Voets) en Alphaville N.O.P. (Frank Hosmar).

Bron:  knhs