AMSTERDAM (KNHS) РEventingruiter Tim Lips (Made) is met een overmacht aan stemmen verkozen tot grootste talent van de paardensport en mag zich een jaar lang Rabo Talent van het Jaar noemen. De trainers van het KNHS Trainersplatform en de hippische journalisten waren Рen dat is uniek in de geschiedenis van deze verkiezing Рunaniem in hun oordeel dat maar ̩̩n ruiter, Tim Lips, recht had op deze titel .

Ook onder het paardensportpubliek dat mee kon stemmen via de site www.knhs.nl was Tim de favoriet. Tim Lips werd in 2007 tijdens de military van Boekelo Nederlands kampioen met Blom’s Oncarlos. Deze titel betekende voor de jonge ruiter uit het Brabantse Made de feitelijke doorbraak en via goede prestaties in het voorseizoen wist hij zich in de kijker te rijden van het NOC*NSF. Dankzij een voortreffelijke tweede plaats in de eventing wedstrijd in Aken plaatste Lips zich als deelnemer voor de Olympische Spelen in Hong Kong. Met een vijftiende plaats in de eindrangschikking evenaarde hij het beste naoorlogse Nederlandse resultaat op een Olympische Spelen. Dat resultaat stond op naam van zijn vader Martin Lips, die in Barcelona 1992 ook als vijftiende eindigde. Met zijn jongensachtige uitstraling, met de mentaliteit van een professional, zijn respect voor de paarden en zijn zeer leergierige instelling is Tim Lips een voorbeeld voor velen en een goede ambassadeur voor zowel zijn discipline als voor de gehele paardensport.

De Koninklijke Nederlandse Hippische Sportfederatie (KNHS) organiseert samen met haar hoofdsponsor Rabobank jaarlijks de verkiezing Rabo Talent van het Jaar. Dit jaar waren acht jonge talenten (Lotje Schoots, Diederik van Silfhout, Dominique Filion, Tommie Visser, Maikel van der Vleuten, Jack Ansems, Huub van der Mark en Tim Lips), die samen het Rabo Talententeam 2008 vormden, genomineerd voor deze titel. Alle teamleden, die werden geselecteerd door de bondscoaches uit de disciplines dressuur, springen en eventing, kregen naast rijtechnische training ook extra begeleiding op diverse resultaatgebieden zoals mentale training, fysieke training en mediatraining.

Via de website van de KNHS brachten duizenden paardenliefhebbers een stem uit op hun favoriet. De hippische pers en het Trainersplatform, waar alle toptrainers en bondscoaches van Nederland in vertegenwoordigd zijn, brachten ook hun stem uit. De uitslag van de verkiezing is een optelsom van deze drie groepen die elk voor één derde meetellen. Tim Lips treedt met zijn nieuwe titel in de voetsporen van succesvolle ruiters als Laurens van Lieren, Willem Greve, Gert-Jan Bruggink, Marlies van Baalen en Gerco Schröder.

Foto: Luifoto