AMSTERDAM (KNHS) – Het jaar 2007 was voor Jumping Amsterdam een bewogen jaar, waarin de continuà ¯teit – door het terugtreden van het organisatiebureau Eqi – even ter discussie leek te staan. Maar Jumping Amsterdam beleeft van woensdag 23 januari tot en met zondag 27 januari 2008 haar tweede wedergeboorte in de 21ste eeuw. Met een topbezetting in zowel de dressuur als in het springen lijkt Jumping Amsterdam, onder leiding van de onlangs aangetreden voorzitter Hans Bakker, met veel vertrouwen af te stevenen op haar vijftigste editie in 2009.

Organisatie

Jumping Amsterdam heeft in de stad van waar bijna alle ogen op Ajax zijn gericht toch vele fans, die het niet konden verkroppen dat Jumping Amsterdam voltooid verleden tijd zou zijn geworden. Met Hans Bakker (directeur van de RAI) nu ook als voorzitter van Jumping zijn de problemen over de accommodatie voorbij. Oud-bestuurslid Pieter Wiersinga maakt nog deel uit van het nieuwe team, terwijl ook Albert Winninghoff – na een afwezigheid van twee jaar – weer is teruggekeerd in het bestuur. Noëlle Nanning, die de afgelopen jaren de motor was achter Jumping Amsterdam, keert eveneens terug in een bestuursfunctie, terwijl Wim Bohnenn net als Bakker een geheel nieuw gezicht is. Titia Heijbrock, net als Noëlle Nanning een oud-medewerkster van EQ International, treedt op als directeur van Jumping Amsterdam BV. “Het zou toch te gek voor woorden zijn als de enige paarden in het straatbeeld van Amsterdam de paarden zouden zijn van de bereden politie. Eenmaal per jaar moet er gedurende vier dagen de geur van paarden op te snuiven zijn”, aldus Nanning.

Topsport

Gedurende drie dagen zadelen internationale spring- en dressuurruiters hun paarden en uit de kwaliteit van het deelnemersveld blijkt dat zij Jumping Amsterdam koesteren. Voor Nederland rijden in de wereldbeker dressuur Anky van Grunsven (Erp), Laurens van Lieren (Rijswijk), Imke Schellekens-Bartels (Hooge Mierde) en Marlies van Baalen (Brakel) binnen. Voor Anky is Jumping Amsterdam de tweede wedstrijd waarin zij haar nieuwe Kür ‘Dance of Devotion’ zal rijden. “Na Londen hebben we wat aanpassingen doorgevoerd. Dat was nodig omdat IPS Salinero net een fractie sneller liep in de wedstrijdring dan thuis. Nu klopt het denken wij helemaal”, aldus Van Grunsven. Met drie ruiters uit de top vijf van de FEI ranking (Van Grunsven 1, Sylvia Iklé en Schellekens 5) heeft Amsterdam een topveld, maar ook de Belg Jeroen Devroe, de Deen Andreas Helgstrand – de verrassing van Aken 2006 – en de Duitse Heike Kemmer zullen hun toppaarden zadelen.

In het springen komt de gehele Nederlandse top aan de start, waaronder Gerco Schr̦der (Tubbergen), Albert Zoer (Echten), Leon Thijssen (Baarlo) Рwinnaar Maastricht -, Harrie Smolders (Lage Mierde) en verrassend de Friese amazone Nathalie van der Mei (Noordwolde Fr.), die op dit niveau debuteert. Ook buitenlandse ruiters met klinkende namen als Eugenie Angot, Daniel Deusser, Marcus Ehning Рweer helemaal op de weg terug -, Marco Kutscher, Alois Pollmann-Schweckhorst en de verrassing van het EK Mannheim de Noor Morten Djupvik zullen samen met vele anderen de strijd aan gaan binden.

Anton Ebben

‘Toontje Ebben’ en ‘Jumping Ben Arts’ waren twee handen op één buik. Ben Arts, één van de oprichters van Jumping Amsterdam en zelf een meer dan verdienstelijke springruiter, was vele jaren chef d’equipe van de Nederlandse springruiters. Eén van de ruiters die daarin een vaste waarde was was Toon Ebben. Eerst met de legendarische Kairouan en later met Jumbo Design. Het past binnen de traditie van Jumping Amsterdam om een Award in het leven te roepen die de naam draagt van één van Neerlands allerbeste springruiters. Voor de ruiter die op vrijdagavond in het jachtspringen, op zaterdag in de BMC Grote Prijs en op zondag in de Rolex FEI World Cup Qualifier (die financieel mogelijk wordt gemaakt door De Telegraaf) als beste ruiter uit de bus komt is de ‘Anton Ebben Award’, die vergezeld gaat van een cheque ter waarde van 10.000,– euro.

Programma

Op woensdagavond 24 januari begint Jumping Amsterdam om 17.30 uur met het Join Jumping Gala voor genodigden, terwijl vanaf donderdagochtend 25 januari 09.30 uur de piste in de Amsterdamse RAI geheel ter beschikking staat van de basisruiters, die zich via vele voorrondes voor deze finales hebben kunnen plaatsen. Op vrijdag 25 januari begint om 10.30 uur de Grand Prix en vanaf 15.30 uur springen de internationale cracks, met als hoogtepunt een internationaal jachtparcours, dat geldt als kwalificatie voor de Wereldbeker van zondagmiddag. Op zaterdag 26 juni is de piste vanaf 08.45 uur geheel ter beschikking van de dressuursport (junioren, Young Riders en pony’s), alsmede is er daarna een internationale Intermediaire I wedstrijd. Om 12.45 uur begint de FEI wereldbeker Kür, terwijl vanaf 16.45 uur weer wordt gesprongen, met als sluitstuk de BMC Grote Prijs van Amsterdam, die vorig jaar overtuigend werd gewonnen door Maikel van der Vleuten. Op zondag 27 januari staat het ochtendprogramma in het teken van de kinderen en vanaf 12.15 uur wordt er weer gesprongen, met als knaller de wereldbeker wedstrijd. Vanaf 19.00 uur is er het Dressuurgala, met een uitermate boeiend en afwisselend programma.

KNHS Mediavoorlichting,
Jacob Melissen