Voor de tweede achtereenvolgende keer speelde piano-virtuoos Wibi Soerjadi de hoofdrol bij de volledig uitverkochte KÃ ¼r op muziek in de RAI. Won vorig jaar Imke Schellekens-Bartels met gecomponeerde muziek door Soerjadi de KÃ ¼r op muziek, dit jaar ging de zege naar Van Grunsven met IPS Salinero en werd Schellekens-Bartels tweede.

Waren bij de eerste keer in Londen in december de juryleden meteen vol respect dat Van Grunsven en Soerjadi met deze Kür een nieuw tijdperk van de Kür-geschiedenis hadden geschreven, dat werd in Amsterdam alleen maar bevestigd. Voorzitter van de jury Ernes benadrukte iet alleen de muzikale kwaliteit maar vooral de moeilijkheidsgraad van de nieuwe Kür. “Kijk bijvoorbeeld naar de zeer scherp gereden appuyementen”, zei hij. “Het gaat helemaal niet om ritme en oefeningen, het gaat om pure emotie!”, zei de meester zelf. Het mooiste stuk vindt Anky het moment van aangalopperen vanuit de stap. “Dat is inderdaad emotie. Ik vind dat zelf zo mooi. Maar er kunnen nog steeds dingen beter, hoor. Ik oefen nog even door”, zei Anky. Het volgende optreden van Anky en IPS Salinero met de Dance of Devotion-Kür is nu bij de wereldbekerfinale eind maart in ’s-Hertogenbosch.

Imke Schellekens-Bartels bleef onder de 80% en gaf een hoger percentage weg omdat ze zelf een fout maakte in de rechter pirouette, zei ze met spijt. Zij richt zich nu op Indoor Brabant. Of ze daar in de wereldbekerfinale zal mogen starten is nog niet duidelijk. Dat zal met een wild card moeten omdat Laurens van Lieren en Patricia Callaghan op plaats 4 en 7 voorlopig bij de eerste acht staan en nu in elk geval startgerechtigd lijken. Maar half februari is er nog een laatste kwalificatiewedstrijd in Neumünster.
Stéphanie Peters werd vandaag vijfde met een vriendelijke proef (73,70%). Jeff kan veel meer, maar had net als IPS Salinero last van het enthousiaste maar ook iets rumoerige publiek. Marlies van Baalen en BMC Kigali werden negende. Jeannette Haazen was al iets meer in haar wedstrijdritme dan gisteren en werd nu elfde.

Luister zelf naar Anky’s winnende Soerjadi-muziek van haar RAI-optreden:
http://www.anky.nl/ankystation/ankyradio.html

Tekst: Claartje van Andel, www.dressagedirect.com