De Ier Billy Twomey prolongeerde in een zinderende barrage zijn overwinning in het hoofdnummer van Jumping Amsterdam, de BMC Grote Prijs van Amsterdam. Net als vorig jaar won hij met de Belgisch gefokte hengst Je t’Aime Flamenco. Zes ruiters hadden zich voor de barrage geplaatst, waaronder drie Nederlanders, maar de hoofdprijs van 22.500,– euro ging naar Ierland.

Rob Jansen had een delicaat springparcours gebouwd. Op alle hindernissen die in de route van start naar finish waren opgenomen werden door de ruiters of de paarden fouten gemaakt. Daaruit kan worden afgeleid dat indien enkele hindernissen luttele centimeters lager of smaller waren geweest gemakkelijk een kwart van het 47 starters tellende deelnemersveld tot de barrage had kunnen doordringen. “Het was een technisch lastige proef, maar de lijn was dusdanig dat de paarden heel goed in balans bleven, waardoor we uiteindelijk de toppers van het veld in de barrage aan de start kregen”, aldus Janssen. Billy Twomey onderstreepte zijn woorden. “Dit parcours was nadrukkelijk zwaarder dan de twee wedstrijden die aan de Grote Prijs vooraf gingen. Maar ik vond het een fair parcours met een mooie lijn”, aldus Twomey, die blij was dat zijn paard Je ‘t Aime Flamenco weer helemaal hersteld is van een lichte blessure. Voor Michael Greeve (De Schiphorst) werden het nagelbijtende in de minuten na zijn barragerit met Ronaldo, een twaalfjarige KWPN’er waarmee hij vorig jaar de Grote Prijs van het NIC Assen verrassend wist te winnen. Greeve stuurde zijn sterke ruin beheerst rond. “Ik kan in een barrage niet voluit door galopperen in een hoog tempo. Dan raak ik de controle kwijt, dus moet ik zo af en toe even de ‘handrem’ aantrekken. Ik wist na mijn rit dat in een goede tijd had neergezet, maar wist ook dat na mij nog een paar snelle combinaties zouden komen. Zo had ik niet verwacht dat ik sneller zou zijn dan Robert Whitaker met Udo D.V., maar hij werd derde en ik tweede. Dat Twomey sneller zou zijn, daar had ik wel op gerekend”, aldus Greeve, die erg ingenomen was met deze tweede plek.

Ingenomen was ook de voorzitter van Jumping Amsterdam Hans Bakker, die meldde dat tijdens de belangrijke afleveringen van de editie 2010 Jumping Amsterdam de maximale toeschouwerscapaciteit werd bereikt. “Dat danken we aan een perfecte match van topsport en entertainment, die perfect aansluit bij de Amsterdamse mentaliteit”.

Jacob Melissen,
In opdracht van de KNHS