Hij is internationaal springruiter, zij is internationaal dressuur amazone. Beiden zijn ze een duizendpoot in de paardensport, niets is hen te veel. Ze zijn ambassadeur & sportief adviseur van Jumping Amsterdam en dit jaar enthousiaster dan ooit. Het is fijn ze weer in deze rol te mogen spreken, want wat hebben we ze gemist vorig jaar. Natuurlijk hebben we het over Willem Greve en Imke Schellekens – Bartels. Twee personen die de dagen aftellen naar 27 januari 2022, een enthousiaste aftrap naar de 62e editie van Jumping Amsterdam!

Jumping in 2022 weer terug op de kalender 

Willem Greve steekt van wal: “Jumping Amsterdam is van oudsher een concours met veel historie dat zich de laatste jaren steeds meer op de kaart heeft gezet, o.a. door de komst van de wereldbeker, wat een hele goede zaak voor de sport is. Natuurlijk heb ik alle concoursen gemist, maar Amsterdam wel in het bijzonder. Ik zie dan ook meer dan ooit uit naar de editie van 2022. Ik denk eigenlijk iedereen. Ruiters, publiek, relaties, iedereen die ik spreek hoopt zo ontzettend dat we weer een ouderwets gezellig concours kunnen neerzetten. Niet alleen Nederlandse ruiters rijden graag in onze hoofdstad, ook de internationale ruiters willen hier graag rijden en genieten van de bijzondere sfeer, die hier abnormaal goed is. Wat ik heel mooi vind en wat de organisatie heel goed voor elkaar heeft, is dat het rond de ring en in het strodorp altijd druk en gezellig is, terwijl er achter de schermen, bij de stallen een serene rust heerst en alle faciliteiten aanwezig zijn voor grooms, ruiters en paarden om zich zo goed mogelijk voor te bereiden op de rubrieken. Jumping Amsterdam is anders dan andere concoursen. De sfeer, het publiek, ik kan het niet goed onder woorden brengen, maar Amsterdam heeft iets magisch. Het publiek zit bijna in de piste, als je de ring binnen rijdt dan geeft dat een scheut adrenaline. Bij andere concoursen is dat s’avonds wel, maar in de RAI is dat vanaf de eerste ruiter in de ochtend, heerlijk vind ik dat”.

Collega Imke Schellekens is minstens zo enthousiast: “Ik kijk nu al enorm uit naar Jumping Amsterdam. Dit jaar heb ik het evenement enorm gemist en na het cancelen van vele andere mooie concoursen ben ik weer toe aan een evenement als dit waar de sport natuurlijk voorop staat, maar waar ook de gezelligheid een grote rol speelt. Toen ik zelf als ruiter nog actiever was op Jumping Amsterdam, was het al één van mijn hoogtepunten van het jaar, maar in mijn huidige rol, waarbij ik ook live commentaar bij de dressuurproeven mag verzorgen en van alle ritten optimaal kan genieten, ben ik minstens zo blij dat het weer door mag gaan. We hebben met zijn allen de internationale wedstrijden echt gemist, zeker die met de uitstraling van Amsterdam. Niet alleen voor de Nederlanders ben ik blij, ook voor de internationale ruiters. Ook zij hebben veel moeten missen en ook voor hen is het van groot belang dat dit soort concoursen weer georganiseerd mogen worden. Het zou mooi zijn als de hele wereldbekercyclus voor Europa en de rest van de wereld weer doorgang zou kunnen vinden. Ik ben geen Amsterdammer, sterker nog, een geboren Brabantse, maar de gezelligheid van Jumping Amsterdam kan absoluut aan de beroemde Brabantse gezelligheid tippen. Topsport is een kenmerk van ons concours, maar zeker ook de gezelligheid. Geef mij maar Amsterdam! Die sfeer… zo bijzonder! De laatste editie, in 2020, herinner ik me nog goed, ik heb meerdere keren kippenvel gehad, door de sport, maar ook door het publiek. De beleving van de sport die al die mensen in een uitverkochte RAI hebben, topsport + een volle RAI = een unieke sfeer!”

Indoorseizoen 

Het enthousiasme is duidelijk groot bij de ambassadeurs van ons concours. Wat blijkt uit woorden, maar het is mooi om te horen dat de lach ook doorklinkt in hun stem. We moeten echter nog even geduld hebben. Hoe zien Imke en Willem het indoorseizoen voor zich? Imke: “Ik hoop voor de Nederlandse sport dat we kunnen gaan genieten van een aantal aantrekkelijke, nieuwe combinaties. Dit outdoor seizoen heb ik er een aantal gezien, waarvan ik hoop dat ze dit niveau vast kunnen houden en we ze in het indoorseizoen terugzien, wellicht zelfs in de RAI. Voor mezelf is het wereldbekerseizoen met mijn huidige paarden nog niet in zicht, maar ik heb wel goede hoop dat we op de nationale avond op donderdag mee kunnen doen. Verder hoop ik natuurlijk dat Jumping Amsterdam in haar oude vorm, zonder Corona aanpassingen, door kan gaan, daar gaan we voor!” Willem: “Ik rij nu nog een paar outdoor concoursen en zal waarschijnlijk ook nog 2 weken naar Spanje gaan. Verder is de vraag wie van de Nederlandse ruiters welke wereldbekerwedstrijden mag rijden, maar verder heb ik buiten Amsterdam nog niet echt een planning. Natuurlijk hoop ik in Nederland ook op The Dutch Masters, maar zover is het nog lang niet, eerst het outdoor seizoen maar eens goed afsluiten. Wat wel zeker is, is dat ik in het winterseizoen niet naar Amerika zal afreizen met mijn paarden”.

Mooiste herinnering 

Topsport en sfeer, twee woorden die duidelijk naar voren komen in deze vooruitblik. Zowel Imke als Willem waren beiden meerdere keren actief in onze hoofdstad. Hebben ze een allermooiste herinnering? Willem: “Mijn mooiste herinnering aan Jumping is natuurlijk, met afstand, toen ik in 2015 de Grote Prijs won met de KWPN hengst Carambole TN, als ik daaraan denk, krijg ik weer kippenvel”. Ook Imke antwoordt zonder enige aarzeling: “Mijn hoogtepunt stamt zonder twijfel uit 2007, ik won toen de wereldbekerkwalificatie met Olympic Sunrise in een volle RAI. We reden onze schitterende kür van Wibi Soerjadi”.

Jumping Amsterdam gemist  

Zoals gezegd, de passie voor “hun” concours is duidelijk. Hebben ze de drie dagen Amsterdam zo gemist dit jaar ? “Jaaaaa”, klinkt het al uit de mond van Willem voordat de vraag afgelopen is, “natuurlijk hebben veel mensen het veel slechter gehad dan wij ruiters, maar ook voor ons was het een naar jaar en we snakken allemaal weer naar normaal. GEEF MIJ MAAR AMSTERDAM ! In hoofdletters. Iedereen die affiniteit heeft met de paardensport weet wat ik bedoel. Het enthousiaste publiek, kinderen die voor hun idolen komen, relaties die elkaar ontmoeten, het gezellige strodorp waar je heerlijk kunt eten en fijn kan shoppen, dat is Jumping Amsterdam! Maar ook basissport, topsport, de kinderochtend, het maakt het concours allemaal uniek. De formule die de organisatie van dit concours hanteert vind ik bijzonder, het is een feestje en een weekendje Amsterdam is voor iedereen op zijn manier een beleving”. Imke is iets rustiger in haar antwoord, maar ook zij kan duidelijk niet wachten tot het eind januari 2022 weer zover is: “Natuurlijk heb ik Jumping gemist, maar ook alle andere wedstrijden en concoursen, die wil ik niet te kort doen. Maar, ik zie enorm uit naar ons concours, mede omdat ik me erop verheug om onze trouwe club vrijwilligers weer te zien. Die mensen die zo hun best doen om te helpen een evenement neer te zetten waar de top van de paardensportwereld kan shinen en waar we met zijn allen zo van genieten. Ik verwacht dat het in 2022 mooier wordt dan ooit, dat de organisatie met behulp van hen er alles aan zal doen om de mooiste editie ooit neer te zetten. Ik denk dat het publiek nog tien keer enthousiaster is dan anders en dat de ruiters nog meer hun best zullen doen voor hen. Iedereen moet gewoon komen, zodat we met in een volle RAI weer met z’n allen kunnen genieten van de allermooiste sport die er is. En natuurlijk van die unieke gezelligheid.”

Mooie woorden van onze ambassadeurs dressuuramazone Imke Schellekens – Bartels en springruiter Willem Greve waar we weinig aan toe te voegen hebben, ze vervullen hun rol met verve.