AMSTERDAM (KNHS) – Tijdens het Join Jumping Gala, aan de vooravond van Jumping Amsterdam in de RAI, werd de uitslag bekend gemaakt van de Rabo Paardensport Rankings voor dressuur- en springcombinaties. Zoals verwacht won tweevoudig Olympisch kampioen IPS Salinero met dressuuramazone Anky van Grunsven net als in 2008 en in 2007 bij de discipline dressuur. Bij de springcombinaties was het een grote verrassing dat Dan 7-T en Henk van de Pol de Rabo Ranking over 2008 winnend wisten af te sluiten.

Naast haar overwinning in de wereldbeker finale in Den Bosch prolongeerde Van Grunsven met IPS Salinero ook haar individuele gouden Olympische medaille. Daarnaast won zij met het Nederlandse team in Hong Kong zilver en daarmee is Anky de enige Nederlandse sporter die met twee Olympische medailles terugkeerde.Henk van de Pol (22-06-’67) uit Knegsel kwam drie maal in actie voor het Nederlandse team. Met Rhodos won hij in 2008 met zijn teammaten in het Noorse Drammen en met Dan 7-T was hij eerste met het Nederlandse team in Madrid. Daarnaast werd het Nederlandse team met Van de Pol in de gelederen tweede in Lissabon. Van de Pol zegevierde individueel in de Grote Prijzen van Valkenswaard en La Coruna, werd tweede in de Grote prijs van Vimeiro en legde samen met Dan 7-T beslag op de 6de plek in de Grote prijs van Madrid. De Rabo Rankings geven een actueel beeld van de in 2008 best presterende combinaties van de paardensport. Daarnaast willen zowel de KNHS als de Rabobank met de instelling van de Rabo Rankings hun dank uitspreken voor de inspanningen die eigenaren leveren om toppaarden voor de Nederlandse spring en dressuurruiters te behouden. Naast een cheque van 5.000,– euro voor de ruiters van de winnende paarden kregen de eigenaren van de paarden een ereprijs die de herinnering aan deze overwinning levend houdt.
In de speech van Martien van den Heuvel die aan de huldiging vooraf ging sprak hij zijn grote waardering uit voor de inzet waarmee eigenaren bereid zijn toppaarden beschikbaar te blijven stellen aan Nederlandse ruiters. Ook prees Van den Heuvel zich gelukkig dat de hoofdsponsor van de KNHS, de Rabobank, een open oog heeft voor de ontwikkeling van de sport in de volle breedte. “In dat beeld past een financiële waardering voor sporters die medailles winnen. Ook past daarin een morele waardering voor de eigenaren”, aldus de voorzitter van de KNHS. Daarna overhandigde Berry Marttin, directeur Rabobank Amsterdam, de cheques aan Anky van Grunsven en Henk van de Pol. De eigenaren van Dan 7-T (FPH Stables, gerepresenteerd door de heer Paul van Es) en IPS Salinero (Anky van Grunsven) ontvingen vervolgens de bij het winnend afsluiten van de Rabo Rankings behorende ereprijzen.
Bron: KNHS