WERELDBEKERSEIZOEN 2023-2024 VAN START 

Ook dit jaar heeft Jumping Amsterdam de eer om de FEI Dressage World CupTM en de Longines FEI Jumping World CupTM te mogen organiseren.  

In het weekend van 11 tot en met 15 oktober is de eerste wedstrijd van de wereldbekerwedstrijd gestart in Oslo. In Oslo mochten voor Nederland Leopold van Asten, Kevin Jochems en Maikel van der Vleuten de aftrap maken voor het wereldbekerseizoen.  

De allereerste wereldbekeretappe in het Noorse Oslo, had een nogal drukke barrage met wel 17 starts. Na een vroege poging voor de eerste plek van Simon Delestre en Dexter Fontentis Z leek het erop dat niemand meer sneller kon zijn. Toen kwam de Ier Richard Howley en zijn ruin Consulent de Prelet Z het tegendeel bewezen. Tot zijn eigen verassing won Richard Howley de wedstrijd.  

Voor Nederland sprong Maikel van der Vleuten met O’Bailey vh Brouwershof N.O.P. met twee nul rondjes naar een knappe achtste plek. Leopold van Asten had met zijn VDL Group Iron Z helaas een minder goede wedstrijd. Na een verkeerde afstand bij de wateroverbouwde stijlsprong in de tweede helft van het parcour had hij een balk. Op de een-na-laatste hindernis, een grote oxer, liep het helemaal spaak en landde de schimmel er middenin. Voor het vertrouwen sprong van Asten nog één laatste hindernis en groette daarna af. Kevin Jochems kwam aan start met Flying Jackie. Op de uitsprong van de driesprong, die een flinke stretch vereiste, raakte de merrie de balk. In het sterke deelnemersveld was Jochems zijn vierfouter net niet goed genoeg voor Wereldbekerpunten.  

In West-Europa zijn er 14 kwalificatiewedstrijden waar punten behaald kunnen worden die leiden tot deelname aan de wereldbekerfinale in Riyad in Saudi-Arabië van 16 tot en met 20 april. Jumping Amsterdam mag als 12e de wereldbekerkwalificatie organiseren met op zaterdag 27 januari de FEI Dressage World Cup™ Freestyle kür op muziek en op zondag 28 januari de Longines FEI Jumping World CupTM presented by Europarcs.