Van 27 maart tot en met 2 april 2017 wordt in Omaha in de Amerikaanse staat Nebraska de wereldbekerfinale voor de dressuur- en springruiters verreden. Via een reeks wereldbekerkwalificatiewedstrijden kunnen ruiters zich te plaatsen voor deze prestigieuze finales. Volgende week staat in Odense (DEN) voor de Europese league de eerste dressuurkwalificatie op het programma. Jumping Amsterdam is de zesde FEI World Cup™ Qualifier.

Hans Peter Minderhoud (Oosterbeek) verdedigt eind maart 2017 in Omaha de FEI World Cup™ Dressage. Als titelverdediger heeft Minderhoud zich automatisch geplaatst voor deze finale. Zijn concurrenten kwalificeren zich via de negen wereldbekerwedstrijden, waarvan de eerste van 20 tot en met 23 oktober in Odense op de agenda staat. De Nederlandse topconcoursen Jumping Amsterdam (26 t/m 29 januari) en Indoor Brabant (9 t/m 12 maart) zijn ook gastheer van een FEI wereldbekerkwalificatie voor de dressuurruiters.

In het Deense Odense komen op zaterdag 22 (Grand Prix) en zondag 23 oktober (kür op muziek) voor Nederland Marlies van Baalen (Brakel) en Marjan van der Jagt (Spier) aan de start. Hans Peter Minderhoud heeft zich met zijn paarden Glock’s Johnson TN N.O.P. en Glock’s Flirt aangemeld voor de tweede kwalificatiewedstrijd in Lyon. Minderhoud is als titelverdediger al zeker van deelname aan de finale in Omaha, maar moet wel minimaal één keer aan de start verschijnen met het paard wat hij wil rijden in de finale.

Na veel internationaal eremetaal was de overwinning in de FEI wereldbeker van 2016 met Glock’s Flirt voor Minderhoud zijn eerste individuele titel. Hij schaarde zich daarmee in het rijtje Nederlanders dat de wereldbeker al eerder won: Anky van Grunsven (6x), Adelinde Cornelissen (2x) en Edward Gal (1x).

FEI World Cup™ Dressage dressuur 2016/2017, West Europese league
Odense, 20 – 23 oktober
Lyon, 26 – 30 oktober
Stuttgart, 16 – 20 november
Salzburg Arena Messezentrum, 8 – 11 december
London Olympia, 13 – 14 december
Amsterdam, 26 – 29 januari
Neumünster, 16 – 19 februari
Göteborg, 22 – 26 februari
’s-Hertogenbosch, 9 – 12 maart

Finale Omaha, Nebraska (USA) 27 maart – 2 april 2017

Bron: KNHS
Foto: Luifoto.nl