Charissa Buurmeijer en Beni Pachl winnen laatste selectiewedstrijd Subli Competitie

Charissa Buurmeijer en Beni Pachl winnen laatste selectiewedstrijd Subli Competitie

Het aftellen naar de halve finale van de Subli Competitie voor Jonge Dressuurpaarden is begonnen. Afgelopen zaterdag 12 november stond de laatste selectiewedstrijd voor vier- en vijfjarige dressuurpaarden op het programma en dus ook de laatste mogelijkheid om punten te verzamelen voor de volgende ronde op 10 december in Harmelen. Beni Pachl won met Hexagons Miamanda overtuigend de rubriek voor vijfjarigen en Charissa Buurmeijer eindigde met No Limit ruimschoots bovenaan bij de vierjarigen.

Beide rubrieken in Berkel-Enschot werden beoordeeld door juryleden Mathie Boomaars en Karin Retera die deze wedstrijd goed op één lijn zaten. Jurylid Karin Retera kijkt tevreden terug op de verrichtingen van de deelnemers in de top van het klassement, maar ziet daarnaast ook nog groeimogelijkheden voor veel andere combinaties. Karin legt uit: “We hebben veel mooie en kwaliteitsvolle paarden gezien in beide rubrieken. Paarden die – mits op de juiste manier opgeleid – veel talent hebben voor de toekomst. De Subli Competitie is een aanlegtest waarbij we kijken naar de kwaliteiten en talenten van het jonge paard en dat kan alleen maar als het paard de mogelijkheid krijgt om die natuurlijke kwaliteiten ook te tonen. De manier waarop een paard wordt voorgesteld is daarom voor ons heel belangrijk. Het paard moet op een natuurlijke manier zijn lichaam kunnen gebruiken en daarbij op de juiste manier begeleid worden door de ruiter. We zien daarom ook niet graag dat een paard teveel in een bepaalde houding wordt gebracht en op een jonge leeftijd al bergop wordt gereden. Het is onze verantwoordelijkheid als jury om daar eerlijk over te zijn en de beoordeling daarop aan te passen.”

Kijken naar het moment
Jurylid Mathie Boomaars vult aan: “We kijken echt naar de proef die op dát moment gereden wordt en beoordelen alleen de verrichtingen van de combinatie die we zien in onze ring. Wat een paard op andere wedstrijden heeft gelopen of welke ruiter op het paard zit, is voor onze beoordeling helemaal niet relevant. Een paard met veel natuurlijke aanleg en vermogen die op eigen benen en vrij van de hand wordt voorgesteld, zal bij ons altijd hoog scoren. En zo hoort het ook.”

Talent druipt er vanaf
Een combinatie die dat prima voor elkaar had en waar de jury lyrisch over was, is de vijfjarige Hexagons Miamanda die onder het zadel van Beni Pachl een hoge score van 86,60 behaalde. Karin vertelt: “Dit paard is echt een toptalent wat je maar zelden ziet. We zagen veel eigen souplesse en draagvermogen en vermogen om te sluiten. Het talent druipt er van af. Daarnaast werd Miamanda ook nog eens keurig voorgesteld door Beni. Als je dit paard op een prettige en fijne manier verder opleidt, dan kun je zo spelenderwijs richting de Grand Prix groeien.”

Schoolvoorbeeld
Ook de vierjarige No Limit scoorde met Charissa Buurmeijer hoge ogen bij de jury en won met 85,00 de klasse voor vierjarigen. Karin: “Dit paard leek misschien maar een ‘gewone vos’ maar hij heeft zoveel natuurlijk aanleg en vermogen tot schakelen, daar waren we heel erg van gecharmeerd. Hij liep mooi in balans en fijn op eigen benen. Echt een schoolvoorbeeld van hoe we het graag willen zien. Maar ook de nummer twee Femke de Laat met Nashville Sw moet ook zeker nog even benoemd worden. Dit paard beschikt over veel talent en werd door Femke heel professioneel voorgesteld, passend bij het niveau en de leeftijd van het paard.”

Uitslag Subli Competitie Jonge Dressuurpaarden 12 november Berkel-Enschot

Vierjarigen
1. Charissa Buurmeijer- No Limit (v.Geniaal), 85,00
2. Femke de Laat – Nashville Sw (v.Secret), 83,20
3. Judith Ribbels – Nanny Mc Phee (v.Vitalis(Capriool)), 79,20

Vijfjarigen
1. Beni Pachl – Hexagons Miamanda (v.Toto jr.), 86,60
2. Annemijn Boogaard – Mr Magnum Bth (v.Expression), 84,40

De halve finale van de Subli Competitie voor Jonge Dressuurpaarden wordt verreden op 10 december in Harmelen. Kijk voor een overzicht van alle geselecteerden en een eindstand van het puntentotaal op www.subli.nl/competitie-jonge-dressuurpaarden.

MEER NIEUWSBERICHTEN