Jumping-ambassadeur Jeroen Dubbeldam imponeerde zondag met Utascha SFN (v. Lux) door in de loodzware grote finale van de Furusiyya FEI Nations Cup in Barcelona de vierde foutloze omloop van het hele veld te realiseren. Dubbeldam kort na afloop: ‘Ze sprong werkelijk abnormaal. Er zat vandaag echt alles in, dit was wel het zwaarste wat ik tot heden met Utascha heb gesprongen. Ik heb alle afstanden gereden die ik wilde en voor de rest was het alle registers opentrekken. En natuurlijk bleek mijn keuze om vrijdag op te geven in het parcours en haar te sparen de juiste te zijn. Het is allemaal al zwaar genoeg voor haar geweest. Het EK zat eigenlijk niet in de planning, maar kwam in beeld door het wegvallen van London en Tamino en nu komt dit er nog achteraan. Ik doe het de komende weken even rustig aan met haar. Ze heeft een topseizoen gedraaid. Hopelijk kan ik nog een tijd over haar beschikken.’

Teleurstelling overheerst
Rob Ehrens was ook duidelijk over de rit van Dubbeldam. ‘Het afmaken van Jeroen was magistraal. Dit was uit het boekje’, vertelt de bondscoach. ’Het stemde me gelukkig dat we door dit resultaat in dit veld alsnog vierde werden. Toch overheerst bij mij de teleurstelling. Zeker over de twee eerste rondjes met acht strafpunten. Dan weet je dat die acht altijd meetelt en dat het heel moeilijk wordt. Het rondje van Verdi en Maikel was jammer. Ze sprongen echt goed, maar Maikel hield hem een beetje veel van die oxer af, waardoor de fout werd gemaakt.

‘Geen afbraakparcoursen’
Ehrens mocht dan na afloop op de eerste plaats teleurgesteld zijn over het totale resultaat van zijn team, over de eerste Furusiyya Nations Cup finale was hij zeer te spreken. ‘Dit evenement hier in Barcelona is voor herhaling vatbaar. De omstandigheden waren super, het schortte enkel aan de wijze waarop we op het voorterrein van informatie werden voorzien. Sowieso verdient de parcoursbouwer een groot compliment. Ook vandaag was het zwaar, maar wel fair. We hebben hier over alle dagen geen afbraakparcoursen gezien. Wel moest er heel secuur gereden worden en werd elke fout afgestraft. Dat was het ook het mooie van deze formule. Dit was topsport.’ (foto: Remco Veurink)Dubbeldam kreeg na afloop geheel verdiend de cup voor ‘Rider of the Day’ uitgereikt. De jury, bestaande uit twee topsporters uit Spanje, was van mening dat Jeroen met Utascha SFN een prestatie van de bovenste plank heeft laten zien door zijn merrie in dit loodzware parcours foutloos rond te sturen.

Bron: Hoefslag

De Hoefslag, hét paardentijdschrift van Nederland, is ook in 2014 mediapartner van Jumping Amsterdam.