Als blijk van waardering voor zijn werk kreeg official Nico van Aken vorige week de gouden speld van de KNHS uitgereikt. Nico is niet alleen werkzaam voor de KNHS en het KWPN, hij is ook al tientallen jaren als ringmeester verbonden aan Jumping Amsterdam. 

Op de vraag hoe vaak ben hij werkzaam is geweest in de RAI moet hij het precieze antwoord schuldig blijven. “Ik houd dat nooit bij, maar ik zal eens in de stal kijken wat de oudste plaat is die ik heb.” Er staat wel geen paard meer in de stal, maar de stalplaten van grote evenementen hangen er nog. “De oudste Jumping-stalplaat die ik hier zie is van 1990, maar ik ben ergens eind jaren 80 begonnen. Daarna kreeg het een tijdje niet rondgebreid met m’n werk, maar ik doe het nu alweer zo’n tien jaar.”

Mooie herinneringen aan Jumping Amsterdam

Nico heeft veel meegemaakt in Amsterdam. “Dit zullen veel mensen niet weten, maar Jumping Amsterdam zat vroeger in een oude hal, de ronde hal. Daar heb ik zeker tien jaar gewerkt. Daar lag een kleibodem in. Tijdens een van de edities daar kwamen de ruiters in protest over de kwaliteit van de bodem. Toen werd de firma Agterberg erbij gehaald. Die heeft er toen in één nacht een nieuwe baan in gelegd. De grote prijs werd zondags verreden op een nieuwe bodem!” Ook aan de gala-avond op zaterdag heeft Van Aken goede herinneringen. “Iedereen die in de piste moest zijn was in smoking. Dat vond ik geweldig. Ik heb de eerste paar keer een smoking gehuurd, maar daarna heb ik er toch maar een aangeschaft.” 

Bijzondere sfeer in Amsterdam

“Er hangt in Amsterdam een heel gemoedelijke sfeer. De laatste jaren Amsterdam zijn ook echt weer geweldig. De baan is prachtig aangekleed, en het publiek is super. Ik ga het wel missen. Ik heb heel wat ruiters zien opgroeien op evenementen. En nu rijden hun kinderen rond. Ik kan tegen sommigen zeggen; jouw moeder was een bangerik met rijden. Dan kijken ze me met grote ogen aan.” De reacties van ruiters raken Nico. “Ik vind het mooi om te horen hoe ruiters reageren als ze horen dat ik stop. Het is tocht leuk om te horen dat ruiters me gaan missen.”

“In principe wilde ik helemaal stoppen nu ik 75 ben geworden, maar ik ben door Pieter Wiersinga overgehaald om nog een keer mee te doen. Ik ben er in 2020 dus nog één keer bij. Jumping Amsterdam zal vermoedelijk het laatste evenement zijn waar ik werkzaam ben. M’n plan was stilletjes te stoppen, maar dat gaat niet lukken.” Wat zijn de plannen voor aankomende periode? “Ik heb nog wel wat wedstrijden op de planning staan, en zo lang ik nog goed voel ga ik lekker veel fietsen met m’n vrouw. Naar Groningen, Friesland en Zeeland. Maar niet naar Amsterdam, mij veel te druk!”

De volgende editie van Jumping Amsterdam vindt plaats van 23 tot en met 26 januari 2020. De kaartverkoop opent 1 oktober.