Jumping Amsterdam is de zevende kwalificatiewedstrijd van de Reem Acra FEI World Cup™ Dressage 2015/2016 in de Western European League. Inmiddels is bekend welke 22 topcombinaties uit 11 verschillende landen meedoen aan het prestigieuze concours in de RAI Amsterdam.

Hans Peter Minderhoud is koploper in de tussenstand en start met Glock’s Flirt, hiermee won hij al de wereldbekerkwalificatie in Stockholm en werd hij derde in de meest recente World Cup™ Qualifier in Londen. Charlotte Dujardin (GBR), winnares van de wereldbekerfinale in 2015, start in Amsterdam niet met haar toppaard Valegro, maar met Uthopia. Dit paard werd voorheen gereden door haar trainer Carl Hester. In Londen werd de nieuwe combinatie tweede. Dujardin is als regerend winnares al zeker van een finaleplaats in Göteborg, maar moet wel in twee kwalificatiewedstrijden uitkomen om haar startbewijs zeker te stellen.

Ook Patrik Kittel maakt met Deja zijn opwachting in Amsterdam. De Zweedse routinier staat momenteel op een tweede plaats in de tussenstand. Jessica von Bredow-Werndl (Unee BB) en Isabell Werth (Weihegold Old) doen mee voor Duitsland. Agnete Kirk Thinggaard (Jojo AZ) en Anna Kasprzak (Donnperignon) zorgen voor geduchte concurrentie uit Denemarken. De Oekraeense Inna Logutenkova start met Fleraro.

Nederlandse deelname
Edward Gal rijdt in de RAI met Glock’s Voice. Deze combinatie won eerder dit seizoen de wereldbeker in Odense. Gouden EK-teamlid Diederik van Silfhout komt met Arlando NH N.O.P. naar de RAI. Tommie Visser, die onlangs nog geweldig presteerde in Mechelen, verschijnt met Variohippique’s Vingino in de piste. Emmelie Scholtens debuteert met de hengst Apache in de wereldbekercyclus en  Kim Schmid heeft met Pharmahorse Theodoor de Rabo startplaats toegewezen gekregen.

De FEI Grand Prix wordt vrijdag 29 januari vanaf 11 uur verreden. Op de donderdagavond voorafgaand aan deze rubriek wordt de startvolgorde via loting bepaald. De beste vijftien combinaties in de FEI Grand Prix starten zaterdag 30 januari vanaf 12:30 uur in de Reem Acra FEI World Cup™ kür op muziek presented by RAI Amsterdam.

Deelnemers CDI-W

AUS
Astrid Neumayer / Rodriguez 4

BEL
Jeroen Devroe / Eres DL
Fanny Verliefden / Annarico
Jorinde Verwimp / Tiamo

DEN
Anna Kasprzak / Donnperignon
Agnete Kirk Thinggaard / Jojo AZ

GER
Jessica von Bredow-Werndl / Unee BB
Isabell Werth / Weihegold Old

GBR
Charlotte Dujardin / Uthopia

ITA
Pierluigi Sangiorgi / Raffaldo
Valentina Truppa / Fixdesign Ranieri

NED
Hans Peter Minderhoud / Glock’s Flirt
Edward Gal / Glock’s Voice
Kim Schmid / Theodoor  Rabo startplek
Tommie Visser / Variohippique’s Vingino
Diederik van Silfhout / Arlando NH N.O.P.
Emmelie Scholtens / Apache

NOR
Anne Lene Holmen / Rainbow Dancer

POL
Beata Stremler / Rubicon D

SWE
Patrik Kittel / Deja
Jennie Larsson / Zircoon Spring Flower

UKR
Inna Logutenkova / Fleraro

In 1989 werd de eerste FEI World Cup™Dressage   georganiseerd tijdens Jumping Amsterdam. Sindsdien heeft het evenement een rijke dressuurhistorie waarin zowel Isabell Werth, Anky van Grunsven, Edward Gal, Adelinde Cornelissen en Charlotte Dujardin de overwinning al eens op naam schreven.


Tussenstand na wereldbeker Londen

1 Hans Peter Minderhoud – 58
2 Patrik Kittel (SWE) – 54
3 Marcela Krinkesusmelj (SUI) – 52
4 Jessica von Bredow-Werndl (GER)- 47
5 Beatriz Ferrer-Salat (ESP) – 40
5 Agnete Kirk Thinggaard (DEN) – 40
7 Inna Logutenkova (UKR) – 39
8 Fabienne Lütkemeier (GER) – 38
9 Conçalo Carvalho (POR) – 37
9 Isabell Werth (GER) – 37
9 Edward Gal – 37

Kalender
Amsterdam: 28 t/m 31 januari 2016
Neumünster (GER): 18 t/m 21 februari 2016
’s-Hertogenbosch: 10 t/m 13 maart 2016
Göteborg   (SWE): 23 t/m 28 maart 2016 (finale)