AGTERBERG: PAARDENSPORTBODEMS VAN TOPKWALITEIT

Bij het horen van de naam Agterberg gaat er bij veel paardensportliefhebbers een belletje rinkelen. Het bedrijf is verantwoordelijk voor de bodems bij internationale paardensportevenementen als Jumping Amsterdam. Ook de voetbalvelden van PSV, Vitesse, Sportcentrum Papendal en het KNVB-centrum worden onderhouden door Agterberg. Het Utrechtse bedrijf is al jaren verantwoordelijk voor de bodem tijdens Jumping Amsterdam. De samenwerking is op een heel bijzondere manier tot stand gekomen.

Ton Agterberg is een van de gezichten van Agterberg B.V.. Samen met zijn broer Frank is hij DGA in het aannemingsbedrijf dat zich heeft gespecialiseerd in sportbodems, grootgroenvoorziening, grond-, weg- en waterbouw en evenementen en calamiteiten. De derde generatie dient zich ondertussen aan bij het familiebedrijf dat zo’n 180 medewerkers in dienst heeft. Ons bedrijf staat met beide benen in de wereld van de paardensport. Het is wel een mooi verhaal hoe we bij Jumping Amsterdam terecht gekomen zijn.

Agterberg en Jumping Amsterdam

Ton: Wij zijn in 1988 bij Jumping Amsterdam begonnen. In de nacht hebben we toen de hele bodem vervangen. Dit bijzondere verhaal verdient wat toelichting: De ruiters wilden niet meer starten vanwege de kwaliteit van de bodem, die voldeed niet meer. We zaten al met de hele familie op de tribune omdat Wout-Jan van der Schans ons paard Nouveau Riche reed. We waren dus al in de buurt. grapt hij. Hoe dat ging? We hebben ‘s nachts alles eruit gereden, en vergis je niet, dat was in de grote hal dus het was zo’n 800 kuub zand en leem. Onze bodem lag in de opslag in Utrecht. We hebben de hele nacht doorgewerkt en als ‘s ochtend konden de ruiters van start op een nieuwe bodem. Een waargebeurd sterk Amsterdams verhaal.

Veel mensen staan versteld als ze weten hoeveel werk er in het leggen van een kwaliteit-bodem gaat. We beginnen nu op maandag. Wij bouwen precies achter de tribune bouwers aan, zo gauw zij een stuk af hebben leggen wij het zand ernaast. Op dinsdag beginnen we hem wedstrijd-klaar te maken. Dat betekent veel water geven en de bodem verdichten met grote trekkers, walsen en door het vele water natuurlijk.

Met lede ogen

Veel medewerkers en vrijwilligers van Jumping Amsterdam zien op zondag met lede ogen aan dat de piste vakkundig wordt verwijderd. Op zondagavond rijden we om 19.00 uur weer de eerste vrachten zand weg. Er liggen 50 vrachtwagens met zand in de RAI. Maandagochtend om 6.00 uur is de hele RAI leeg. Dan ligt de bodem in Den Bosch en zijn we aan het opbouwen voor de KWPN hengstenkeuring. Wij zijn blij met deze samenwerking en hopen deze nog jaren voort te kunnen zetten.